The Institute promovează industriile creative din România, urmărind să contribuie la modernizarea României. The Institute inițiază și organizează evenimente de 19 ani și a construit o comunitate ce reunește antreprenori, profesioniști și publicul industriilor creative din România.

Prin tot ceea ce face,  contribuie la construirea unei infrastructuri puternice pentru dezvoltarea antreprenoriatului creativ în țară, crește și diversifică audiența atelierelor, designerilor, micilor afaceri, agențiilor și manufacturilor, promovează antreprenorii și profesioniștii creativi pe plan național și internațional. 

Pentru idei, recomandări sau noutăți, scrie-ne la office@institute.ro.

Termeni și condiții ale The Institute și politica de confidențialitate a datelor cu caracter personal. 

 
 

9 FILME DE VĂZUT ÎN VIRTUAL REALITY LA BIDFF 2021

Articol / 24 Aug 2021 / Luiza Popescu
  • 9 FILME DE VĂZUT ÎN VIRTUAL REALITY LA BIDFF 2021 Das Totale Tanz Theater
1/1
BIDFF - Bucharest International Dance Film Festival, unica manifestare cinematografică dedicată filmelor de dans, care va avea loc între 1-5 septembrie, vă invită să vă imersați în VR cu o selecție de nouă lucrări cinematografice care se bucură de un bogat palmares de premii internaționale.

BIDFF VR ‘21, un eveniment susținut de Conceptual Lab în cadrul BIDFF - Bucharest International Dance Film Festival, care va avea loc între 3-5 septembrie la /SAC @ MALMAISON, prezintă o selecție de 9 lucrări cinematografice ale unor artiști consacrați, prezentate și premiate în cele mai importante festivaluri de film.

BIDFF VR ‘21 este un caleidoscop de lumi potențiale în care spectatorii vor călători în mijlocul triburilor din Kenya și al pădurilor amazoniene, în inima Indiei contemporane, pe alte planete și în realități paralele. În lumile virtuale prezentate de BIDFF descoperi cyborgi umanizați, roboți care se maturizează, portaluri invizibile, universuri care leagă trecutul de viitor și în care timpul este o iluzie. Lucrările problematizează într-o manieră critică și discursivă subiecte precum emanciparea femeilor, fluiditatea de gen, rolul omului în epoca post-digitală, barierele lingvistice și culturale, rasismul, războiul și atitudinea omului vis-a-vis de planeta pe care trăiește. Explorând arhive personale și culturi care se sting, lumile potențiale BIDFF VR folosesc tehnologia ca medicament, mediu de introspecție personală și chestionare a valorilor care ne definesc ca societate globală.

ATOMU | 10’, 2020, FR/KE/USA/UK

R | D: Shariffa Ali, Yetude Dada



În această lucrare performativă, șapte persoane se adună în jurul unui copac sacru - centrul ciclic al unui mit tribal Kenyan Kikuyu - unde, dacă cineva se plimbă în jurul copacului de șapte ori, un bărbat poate deveni femeie și o femeie poate deveni bărbat. Dintr-odată, din tufișuri sare Wacici, o persoană care a ajuns să găsească cea mai sinceră versiune a lor. Împreună cu Wacici veți transcende în această călătorie.

Lucrarea a avut premiera la Festivalul de Film Sundance, în 2020.

AWAVENA | 30’, 2018, USA/BR/AUS

R | D: Lynette Wallworth



Pentru Yawanawa amazoniană, medicamentele au puterea de a ne transporta într-o viziune către o lume ce se află în interiorul lumii deja cunoscute. La cererea Yawanawa și a Hushahu, Wallworth, prima lor femeie șaman-artistă, folosește tehnologia ca pe un medicament pentru a-și îndeplini visul: acela de a transmite un mesaj. Awavena este o colaborare între o comunitate și un artist care combină tehnologia cu experiența transcendentală pentru a împărtăși o viziune și a spune povestea unui popor care a renăscut după ce era pe cale să dispară. Filmul nu își propune să provoace empatie pentru Yawanawa, ci este un cadou al lor pentru aceia care le vizitează virtual pădurea și experimentează un portal deschis către viziunea lor asupra lumii.

Lucrarea a avut premiera la Festivalul de Film de la Veneția în 2018, iar în 2020 a câștigat un premiu Emmy pentru noi abordări remarcabile în filmul documentar.

BEAT | 12’, 2020, JP
R | D: Keisuke Itoh



„Beat” e o poveste născută din „Inima” ta. Spectatorii pot experimenta lucrarea cu inimile în mâini. Inima din animație vibrează în același ritm cu bătăile inimilor spectatorilor. Aceștia întâlnesc un robot ruginit, absolut static. El nu are o „inimă” pentru a se putea mișca. Spectatorii îi pot acorda o una nouă punând-o pe-a lor în robot. Apoi, acesta se ridică și începe să se miște, exprimându-și bucuria de a trăi cu toată forța. Cu toate acestea, când întâlnește cu noi roboți, nu știe cum să comunice cum se cuvine. „Inima” devine cheia pentru a merge înainte. Povestea își propune să trezească conștiința „Inimii” prin intermediul maturizării robotului.

Lucrarea a avut premiera la Festivalul de Film de la Veneția, în 2020.

DAS TOTALE TANZ THEATER 360 | 8’, 2019, DE

R | D: Maya Puig



Acum 100 de ani, cercetările și experimentele artistice pe tema oamenilor și a mașinăriilor erau deja pionierate în atelierele istoricului Bauhaus. Inspirat de experimentele scenice ale lui Oskar Schlemmer și de ideea lui Gropius pentru „Teatrul Total”, o echipă interdisciplinară condusă de Fundația Interactive Media a creat o lume virtuală care invită vizitatorii să exploreze relația dintre om și mașinărie. Purtând ochelari VR, vizitatorii se scufundă într-o uriașă scenă virtuală, experimentând o coregrafie pe trei niveluri interpretată de o „Tanzmaschine” pe care o activează singuri. În timp ce fac acest lucru, sunt confruntați vizavi de măsură în care pot influența cu adevărat spațiul și mașinăria. Interacțiunea coregrafiei create de om, a intervenției personale și a algoritmilor mașinăriei are ca rezultat forme de mișcare și dans în spațiu mereu noi.

Lucrarea a fost proiectată în cadrul Cannes XR în 2019 și a fost aleasă una dintre cele mai bune 35 instalații VR ale anului de către revista Forbes.

HOMINIDAE | 16’, 2020, USA

R | D: Brian Andrews



„Hominidul arahnid” este o specie originală ce constă în foto-compozite construite din filme de raze X umane și veterinare — sunt creaturi inteligente cu fiziologie umană și de păianjen. Hominidae urmărește viața unui hominid arahnid care se luptă să-și crească puii într-un mediu ostil. Această experiență emoțională și construită cu grijă e situată într-o lume a vederii cu raze X și a anatomiilor sălbatice reimaginate, în care creaturile au evoluat în moduri surprinzătoare.

Hominidae a fost selectat în mai multe festivaluri de film internaționale, printre care și Cannes XR și Festivalul de Film Sundance.

VR NIGHTSSS | 7’, 2019, PL
R | D: Weronika Lewandowska, Sandra Frydrysiak



VR Nightsss e o animație artistică cu ASMR și elemente interactive care imersează privitorul într-o experiență senzuală a poeziei, dansului și naturii. Scenariul a fost bazat pe poemul Nightsss, în care sunetele caracteristice limbii poloneze creează peisaje onomatopeice ce traversează barierele lingvistice. Tu ce auzi și vezi în împrejurările din Nightsss dacă te poți juca cu spațiul iar spațiul se poate juca cu imaginația și memoria ta?

Lucrarea a avut premiera în acest la Festivalul de Film Sundance.

OM DEVI: SHEROES REVOLUTION | 23’, 2020, IT/IN
R | D: Claudio Casale



Acest film VR e o călătorie prin India zilelor noastre, prin ochii a trei femei care au avut de a face, în diferite feluri, cu revendicarea egalității de gen. Anjali, Shabnam și Devya Arya își continuă luptele de zi cu zi, combinând idealismul social cu spiritualitatea cu care au crescut, într-o sinteză armonioasă a activismului și tradiției. Spiritul lui Devi, mult-celebrata zeitate indiană asociată energiei feminine, își țese în mod simbolic drumul în poveștile lor, însoțindu-le pe calea lor spre emancipare și descoperire de sine, și, ca un fir invizibil, îmbrățișându-le într-o țară imensă.

Lucrarea a avut premiera la Festivalul de Film de la Veneția, în 2020.

PAPER BIRDS PART 1 & 2 | 19’, 2020, AR

R | D: German Heller, Federico Carlini



Paper Birds e povestea unui copil miop cu un talent excepțional pentru muzică. El trebuie să-și găsească drumul prin lumea întunericului pentru a-și aduce înapoi sora, răpită de umbre. El se va folosi de profunzimea muzicii pentru a deschide portaluri către lumea invizibilă și se va confrunta cu umbrele care-și vor dezvălui menirea. Această călătorie folosește simțurile pentru a evoca propriul nostru întuneric interior și misterul care sălășluiește în el. Necunoscutul pe care ne este adesea frică să-l privim. O poveste despre inspirație, intuiție, emoție și modul în care aceste calități sunt invocate de muzică.

Lucrarea a avut premiera la Festivalul de Film de la Veneția, în 2020.

SAMSARA EP. 1 | 21’, 2021, TW

R | D: Hsin-chien Huang



În viitorul apropiat, natura de pe Pământ a fost complet distrusă de rasa umană. Trebuie să o abandonăm și să ne găsim o nouă casă în spațiu. După o sută de ani de călătorie spațială, ne-am re-proiectat ADN-ul și am evoluat artificial într-o nouă formă. Sărim prin singularitatea spațială și găsim o nouă planetă pe care să ne stabilim. Trec mulți ani și brusc ne dăm seama că nu am ajuns într-o lume nouă, ci ne-am întors pe Pământ, într-un alt timp, ca o formă diferită de viață, iar strămoșii noștri sunt acum prădători pentru noi. Se fac mai multe încercări de a părăsi Pământul, ceea ce nu duce decât înapoi la el. După, ne dăm seama că timpul este o iluzie; trecutul, prezentul și viitorul nostru sunt fuzionate împreună.

Samsara Ep. 1 a câștigat premiul pentru cea mai bună experiență VR atât la Cannes XR, cât și la SXSW.

***

Mai multe detalii despre BIDFF VR ‘21 aici