The Institute promovează industriile creative din România, urmărind să contribuie la modernizarea României. The Institute inițiază și organizează evenimente de 19 ani și a construit o comunitate ce reunește antreprenori, profesioniști și publicul industriilor creative din România.

Prin tot ceea ce face,  contribuie la construirea unei infrastructuri puternice pentru dezvoltarea antreprenoriatului creativ în țară, crește și diversifică audiența atelierelor, designerilor, micilor afaceri, agențiilor și manufacturilor, promovează antreprenorii și profesioniștii creativi pe plan național și internațional. 

Pentru idei, recomandări sau noutăți, scrie-ne la office@institute.ro.

Termeni și condiții ale The Institute și politica de confidențialitate a datelor cu caracter personal. 

 
 

UNATC în premieră la Festivalul SoNoRo cu producția T.I.M.P

/ 26 Oct 2021 / Andra Mihai
  • UNATC în premieră la Festivalul SoNoRo cu producția T.I.M.P
1/1

Sâmbătă, 30 octombrie, de la ora 17:30, la Palatul Bragadiru din București, Universitatea Națională de Artă teatrală și Cinematografică „I.L. Caragiale” va fi parteneră de arte și spectacol Festivalului internațional de cameră SoNoRo, cu producția teatrală T.I.M.P.
Parteneriatul artistic în premieră dintre UNATC și festivalul SoNoRo se convertește și într-o invitație în premieră pentru public: concertul de muzică de cameră susținut în Palatul Bragadiru de muzicienii SoNoRo va fi precedat și susținut tematic de experiența imersivă a teatrului de tip labirint, pus în scenă de studenții UNATC.

Cea de XVI-a ediție a Festivalului Internațional de muzică de cameră SoNoRo are loc în perioada 29 octombrie – 14 noiembrie, în București, Brașov, Sibiu și Cluj-Napoca și se dorește a fi prin tema sa „Dreamtigers”, un real omagiu adus marelui scriitor sud-american Jorge Luis Borges. În cadrul aceleiași ediții, va fi celebrat centenarul Astor Piazzolla, cu un program alcătuit din lucrări ale celebrului compozitor argentinian.
Pentru seara de 30 octombrie, UNATC aduce și propune publicului producția cu titlul T.I.M.P., la rându-i reverență față de universul și scriitura lui Jorge Luis Borges.

Experiență unică, participativă, colaborativă, multisenzorială, T.I.M.P. este un teatru de tip labirint, în care publicul devine actorul și personajul propriei narațiuni și în cadrul căreia nu există un scenariu fix, dimpotrivă, fiecare participant va avea la final propria sa poveste. Din această experiență a teatrului de tip labirint nu vor lipsi elementele de scenografie, light design, sound design și studenți actori ai UNATC vor ghida discret participanții.
Inspirat din povestirile și temele lui Borges – oglinzile, labirintul biblioteca, timpul -, proiectul T.I.M.P. are în centru trei spații ce impersonează triada: Trup, Inimă, Minte. În fiecare dintre cele trei încăperi se află un actant, ce devine personificarea unui element din triadă. Timp de 30 minute și ajutați de către actori ai UNATC, participanții trebuie să găsească drumul prin labirint, descoperind trei personaje diferite, trei identități, trei căi de acces în propriul destin. Studenții UNATC au propus un teritoriu deschis interpretării: poate fi Punct, final de experiență, dar poate fi și Persoană, cu identitate deschisă, sau chiar Persona, cu sensul originar grecesc, de mască pe care și-o pune actorul când interpretează un personaj.

„Ai îndrăzni să intri în Palat dacă ai descoperi că tot ce există înăuntru ești TU? Spectacolul de teatru labirint T.I.M.P. transformă ideile lui Jorge Luis Borges, despre ireversibilitatea și realitatea existenței prezente, într-o călătorie de dezvăluire a sinelui. Îndrăznește să găsești răspunsurile pe care le cauți și intră în Palat!” Diana Păcurar, coordonatoarea proiectului T.I.M.P.

Dar ce spun cei trei regizori studenți UNATC-iști despre proiectul lor:

„Mintea este și ea un labirint, poate cel mai apropiat nouă dintre toate. În acest labirint te rătăcești, te pierzi sau pur și simplu renunți. O comunicare reală și vie cu exteriorul e firul Ariadnei care te îmboldește, te ghidează și te ajută să mergi mai departe, să acționezi, să exiști.” (Răzvan Enciu)

„Cum îți este sufletul? Când l-ai ascultat ultima dată? Când i-ai acordat ultima oară atenție? Știi cum se exprimă el? Cum reacționezi când simți că alții reușesc să se uite la sufletul tău? Cât de vulnerabil te lași să fii? Știm că sunt întrebări la care e greu să dai un răspuns, dar poate reușim să te ajutăm, măcar puțin, să te apropii de sufletul tău. Nu promitem că o să pleci cu un răspuns, dar sperăm să pleci cu întrebări care să te ajute în căutarea ta.” (Bianca Oprea)

„Corpul este memento-ul primitiv și brutal al existenței noastre umane finite. Adesea ne raportăm la acesta ca la un tot unitar, însă nu trebuie să scăpăm din vedere valențele trup-suflet-minte. Poate fi corpul cu adevărat liber doar ca unitate individuală?” (Delia Neculau)

Proiectul T.I.M.P. este realizat de către o echipă de studenți ai Universității Naționale de Artă Teatrală și Cinematografică „I.L.Caragiale”, București, din cadrul Facultății de Teatru: Diana Păcurar, coordonatoare producție T.I.M.P, regizoare și doctorandă UNATC, Răzvan Enciu, Bianca Oprea, Delia Neculau – studenți regizori în anul al III-lea, în cadrul Departamentului Arta Regizorului de Teatru -, Theodor Niculae, student în anul al III-lea, în cadrul Departamentului Scenografie. În distribuția spectacolului vor fi prezenți Ramona Niculae, Vlad Crudu, Vlad Furtună – studenți în anul al II-lea, în cadrul Departamentului Arta Actorului. Parteneriatul artistic și actualul proiect este inițiat de către Departamentul Relații Internaționale al UNATC.

-------------------------------------------
Biletele pentru evenimentul din 30 octombrie din cadrul Festivalului SoNoRo pot fi achiziționate din rețeaua Eventbook (https://eventbook.ro/festival/sonoro).

Din rațiuni de siguranță, vor exista două sesiuni de Teatru Labirint, cu câte un grup de 40 de participanți per sesiune, cu începere de la 17:30.
Participarea publicului este permisă doar în baza Certificatului verde COVID, pentru persoanele care sunt vaccinate împotriva virusului SARS-CoV-2 și pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare, respectiv persoanele care se află în perioada cuprinsă între a 15-a zi și a 180-a zi ulterioară confirmării infectării cu virusul SARS-CoV-2.
Contact: pr@unatc.ro