The Institute promovează industriile creative din România, urmărind să contribuie la modernizarea României. The Institute inițiază și organizează evenimente de 19 ani și a construit o comunitate ce reunește antreprenori, profesioniști și publicul industriilor creative din România.

Prin tot ceea ce face,  contribuie la construirea unei infrastructuri puternice pentru dezvoltarea antreprenoriatului creativ în țară, crește și diversifică audiența atelierelor, designerilor, micilor afaceri, agențiilor și manufacturilor, promovează antreprenorii și profesioniștii creativi pe plan național și internațional. 

Pentru idei, recomandări sau noutăți, scrie-ne la office@institute.ro.

Termeni și condiții ale The Institute și politica de confidențialitate a datelor cu caracter personal. 

 
 

SKY HILL LAND ART 2022 // COEXISTING WITH(IN) NATURE

Articol / 16 Aug 2022 / Andra Mihai
  • SKY HILL LAND ART 2022 // COEXISTING WITH(IN) NATURE
1/1
În ultimii doi ani, fiecare dintre noi s-a confruntat cu o serie de crize care au afectat sentimentul nostru de apartenență, rolul și locul nostru că indivizi în societate. Viața pare să-și fi pierdut echilibrul, cerând o schimbare a comportamentului nostru ca specie. Astfel, reconsiderarea locului nostru în lume, ca indivizi, identități și specie a devenit o necesitate iar acceptarea că suntem de fapt vulnerabili, nu doar în plan biologic, ci mai ales în dimensiunile sociale, este încă în plin proces.

În acest context, Fundația Archaeus este încântată să lanseze SKY HILL LAND ART, un program bianual de cinci ediții, adăugând și ediția pilot din acest an, de evenimente internaționale de land art: o rezidență multidisciplinară, în care echipe de artiști, arhitecți și muzicieni, împreună cu studenți și tineri profesioniști, sunt invitați să efectueze o serie de intervenții în Rezervația Cheile Nerei Beușnița, folosind doar materiale în situ, pe o temă stabilită. Programul își propune să exploreze relația dintre arhitectură, artă și muzică, să stimuleze dezbaterea asupra rolului artelor vizuale în natură și să propune noi mijloace de a depăși barierele interdisciplinare. Gestionând un spațiu natural din apropierea Rezervației Cheile Nerei, în regiunea Banat, SKY HILL LAND ART (SHiLA) vede inițiativa ca pe o oportunitate de a duce mai departe istoria artelor Timișorene de abordare multidisciplinară a proiectelor culturale și o continuare firească a programelor educaționale ale Fundației Archaeus.

Ediția pilot SKY HILL LAND ART (SHiLA) 2022, sub titlul COEXISTING WITH(IN) NATURE, gravitează în jurul temei creativității colaborative. Aceasta ediție își propune să exploreze arta în NATURĂ, văzută ca un țesut conjunctiv și regenerativ pentru COEXISTENTĂ și colaborare, pornind de la dimensiunile individuale, interpersonale, comunitare și teritoriale și continuand si cu o experiență poetică colectivă, a peisajului.

Ediția din acest an se bucură de participarea echipelor naționale și internaționale de studenți și cadre universitare de la Facultatea de Muzica - UVT din Timișoara (RO); Facultatea de Arhitectura și Urbanism - UPT și Timișoara (RO), Institutul de Arte Vizuale din Eger (HU) și Academia de Arte din Novi Sad (RS).

Program SHiLA 2022, COEXISTING WITH(IN) NATURE:
➔ Iulie - Aug // Organizare eveniment, configurare echipe de lucru si coordonare generala;
➔ Septembrie // 1- 7 - Prezentare proiect ECOC Novi Sad;
➔ Septembrie // 15 - 25 - Rezidența SHiLA, Dealu Cerului;
➔ Septembrie // 23 - 25 - Zilele porților deschise la Dealu Cerului;
➔ Noiembrie // 2 - 4 - Prezentare proiect la Conferința NATURE-ARTS interconnections, din cadrul Facultății de Arte și Design, UVT;
➔ Noiembrie // 3 - 27 - Expoziția SHiLA 2022, Faber,Timișoara;

Echipă:
➔ Marius Miclăuș - Director de program, Arhitect și Lector la Facultatea de Arhitectura și Urbanism - UPT, Timișoara, Președinte Asociația Archaeus;
➔ Cristian Frias - Curator și Arhitect, Chile;
➔ Miki Velciov - Land Artist, Timișoara;
➔ Ion Dorobantu - Muzician și Lector la Facultatea de Muzica, UVT, Timișoara;
➔ Kopacz Kund - Artist și Lector la Institute of Fine Arts and Art Theory, Eger;
➔ Sonja Radaković - Artist si Lector la Academy of Arts, Novi Sad;

***

*Proiectul este cofinanțat de Municipiul Timișoara prin Centrul de Proiecte și de Uniunea Arhitectilor prin Timbrul de Arhitectură.
Sponsori: EETim, Balsamina
Parteneri strategici: Fundația Art Encounters, Fundația Triade, Ordinul Arhitectilor din România, Filiala Teritoriala Timis, Bienala de Arhitectura BETA 2022, Faber, Asociația PRO-ATHOS, Avantpost, Muzeul-Atelier Scoala de la Piscu, Facultatea de Arte și Design UVT (RO); Institut de Arte Vizuale din Eger (HU); Universitatea de Arte din Novi Sad, (RS); Kulturni Center Lab din Novi Sad (RS)
Parteneri Media: Zeppelin, Revista Arhitectura, The Institute.

***

FUNDAȚIA ARCHAEUS, ONG cultural cu sediul în Timișoara (România) a invitat, în ultimii optsprezece ani, peste 590 de studenți să se implice în peste 54 de ateliere, cu peste 80 de lectori. Programul SKY HILL LAND ART, parte a Programului multidisciplinar de învățare alternativă Archaeus.