The Institute promovează industriile creative din România, urmărind să contribuie la modernizarea României. The Institute inițiază și organizează evenimente de 19 ani și a construit o comunitate ce reunește antreprenori, profesioniști și publicul industriilor creative din România.

Prin tot ceea ce face,  contribuie la construirea unei infrastructuri puternice pentru dezvoltarea antreprenoriatului creativ în țară, crește și diversifică audiența atelierelor, designerilor, micilor afaceri, agențiilor și manufacturilor, promovează antreprenorii și profesioniștii creativi pe plan național și internațional. 

Pentru idei, recomandări sau noutăți, scrie-ne la office@institute.ro.

Termeni și condiții ale The Institute și politica de confidențialitate a datelor cu caracter personal. 

 
 

Bursele Superscrieri @BRD - a doua ediție

Articol / 11 Mai 2016 / INSTITUTE.RO
  • Bursele Superscrieri @BRD - a doua ediție
  • Bursele Superscrieri @BRD - a doua ediție
  • Bursele Superscrieri @BRD - a doua ediție
1/3
România este o țară a polarității educației: în timp ce câțiva elevi de top obțin punctaje foarte mari la testele naționale și internaționale și plasează România printre primele țări din lume la olimpiadele internaționale, aproape 50% dintre elevi nu reușesc să îndeplinească baremele minime la examenele naționale. Cum se echilibrează acest sistem și cum prețuiește el, în cele din urmă, viața unui copil care petrece în medie 15 ani în învățământul preuniversitar?

Fundația Friends For Friends și BRD – Groupe Société Générale readuc o temă esențială pentru interesul public în atenţia jurnaliștilor și a autorilor români de non-ficţiune: educaţia formală/sistemul de învățământ preuniversitar de stat. Cea de-a doua ediție a programului Bursele Superscrieri/BRD oferă 6 burse jurnalistice în valoare de câte 2.000 de euro acelor autori care au realizat materiale jurnalistice pe această temă.

Scopul organizatorilor este să aducă în dezbatere aspecte revelatoare pentru majoritatea dintre noi, cei care beneficiem de acest sistem, care să poată constitui un punct de plecare pentru modele de urmat în viitor.

Exemplele de proiecte căutate pornesc de la explorarea întrebărilor și a temerilor pe care le au părinții în ceea ce privește viitorul școlii și al copiilor lor, sau a acelor aspecte care ne pot face să înțelegem cum și de unde pot veni formulele de reformare a sistemului din interior (fie că ne referim la modele de management, la relația profesor-elev, la cei care experimentează sau la modele concrete de performanță).

Pe lângă noile perspective asupra sistemului de învățământ pe care pune accent ediția curentă, programul subliniază și rolul important al susținerii autorilor români buni în a duce radiografia acestui sistem la următorul nivel:

1. Astfel de burse sunt o șansă pentru a crea cadrul efectiv de care autorii au nevoie pentru a documenta și lucra materiale complexe:
„Strict jurnalistic, am fost norocoși. A fost una dintre foarte rarele ocazii în care am putut lucra cu sprijinul unui editor dedicat, Mona Dîrțu, în liniște și deplină relaxare financiară.”  - Andrei Crăciun, Dela0.ro, bursier 2015
 
2. O astfel de temă creează o miză personală mai mare pentru autori, care se implică la alt nivel pentru a realiza materiale în care cred:

„Am început să documentez articolele referitoare la stresul la catedră cu gândul la fiul meu și la alte milioane de copii pe care îi încredințăm, zi după zi, unui al treilea părinte .” - Raluca Ion, Republica.ro, bursier 2015

„Întotdeauna ne-a interesat modul în care este integrat Internetul în cultura educațională - Vlad e pasionat de tehnologie și mediul online - așa că, atunci când a izbucnit scandalul de la Cluj, am decis că ăsta e cel mai bun studiu de caz.” - Lina Vdovîi, Casa Jurnalistului, bursier 2015

Propunerile de proiecte au fost evaluate de un juriu format din jurnaliști - Simona Tache (simonatache.ro), Irina Păcurariu (TVR), Florin Negruțiu (Republica.ro), Mihnea Măruță (Pressone.ro), Paul Radu (RISE Project), Teodor Tiță (Mediafax), Vlad Mixich (Hotnews) - și un reprezentant BRD (Flavia Popa, Secretar General).

Organizatorii vor sprijini bursierii în realizarea celor șase materiale de substanță, pe lângă finanțare, cu un program de mentorat și Seminarii Superscrieri de bune practici - ambele susținute de jurnalista Mona Dîrțu.

Cea dintâi ediție a Burselor Superscrieri/BRD a reprezentat un prim pas în radiografierea sistemului de educație. Cele șase materiale au fost publicate în Casa Jurnalistului, Decât o Revistă, Dela0.ro, Dilema Veche, Republica.ro și Teleleu.eu și au tratat subiecte precum relația elev-profesor și libertatea de exprimare într-un sistem de învățământ cu reflexe autoritare, până la presiunile cărora un cadru didactic trebuie să le facă față și care, inevitabil, îi influențează comportamentul în clasă și au astfel un impact indirect asupra copiilor. Materialele pot fi accesate aici.

Printre susținătorii programului Bursele Superscrieri/BRD se numără: HotNews, Adevărul, Dilema Veche, Foreign Policy, Republica.ro, Esquire, IQads, DOR, The Institute, Igloo, Centrul pentru Jurnalism Independent, RISE Project, Active Watch, Think Outside The Box, România Pozitivă.
 
#Despre Fundația Friends For Friends  
Suntem Fundația Friends For Friends și de mai bine de 5 ani ne direcționăm toate eforturile și energia să susținem creativitatea practică, dezvoltând proiecte și instrumente care să îi ajute pe oameni să își descopere potențialul creativ.  

Dintre cele mai cunoscute proiecte FFFF: Creative Fitness Studio - gym de antrenare și dezvoltare a creativității prin exerciții și experiențe creative de grup (Atelier de Gândire Vizuală și Atelier de Creative Writing pentru companii/organizații), Biblioteca FFFF - peste 1600 de cărți utile profesioniștilor implicați în industrii creative, expoziția Ciorne 2.0 - despre cum devin ideile realitate și, nu în ultimul rând, Superscrieri (Premiile Superscrieri, cartea Superscrieri, Bursele Superscrieri pe domenii de interes social și Seminariile Superscrieri).