The Institute promovează industriile creative din România, urmărind să contribuie la modernizarea României. The Institute inițiază și organizează evenimente de 19 ani și a construit o comunitate ce reunește antreprenori, profesioniști și publicul industriilor creative din România.

Prin tot ceea ce face,  contribuie la construirea unei infrastructuri puternice pentru dezvoltarea antreprenoriatului creativ în țară, crește și diversifică audiența atelierelor, designerilor, micilor afaceri, agențiilor și manufacturilor, promovează antreprenorii și profesioniștii creativi pe plan național și internațional. 

Pentru idei, recomandări sau noutăți, scrie-ne la office@institute.ro.

Termeni și condiții ale The Institute și politica de confidențialitate a datelor cu caracter personal. 

 
 

Cluj Design Days

Interviu / 24 Sep 2015 / Maria Neneciu
  • Cluj Design Days Jasmin_Blanc_Colectia_Perfectly_Imperfect2
  • Cluj Design Days Radu_Abraham-Lampa_Poligonal
  • Cluj Design Days Prototip_Studio- Taburetul_Triangular
  • Cluj Design Days Jasmin_Blanc_Colectia_Perfectly_Imperfect
  • Cluj Design Days OONA Studio-Raft_Stockholm
  • Cluj Design Days Arhifab-Lampa
  • Cluj Design Days Radu_Abraham - Lampa_Satelit
1/7
Cluj Design Days este un prim eveniment menit să promoveze designul de obiect în Cluj-Napoca şi să iniţieze discuţii în zona designului într-un oraş în care acestea lipsesc din peisajul cultural. Se intinde pe parcursul a 4 zile, din 8 până în 11 octombrie, la Casa TIFF.
 
Am stat de vorbă cu Adrian Balcău, unul dintre inițiatorii acestui proiect, care ne-a povestit mai multe despre cum s-a născut acesta și ce își doresc de la el.
 
Spune-mi cine organizează acest eveniment și ce este mai exact Dunga?
 
Dunga este un program al Asociaţiei Cealaltă, creat să se focuseze pe design, în special designului local, clujean. Cluj Design Days este primul proiect din programul Dunga, dar sunt plănuite târguri, expoziţii de design, publicații, toate menite să sprijine şi să promoveze designul local. Acest proiect a pornit din iniţiativa unui grup de designeri şi pasionaţi ai designului din Cluj-Napoca: Adrian Balcău, designer,  Abraham Radu, designer, Lucian Rad, PR, Diana Cîmpean, comunicare, Marian Graţian, responsabil financiar, Corina Bucea, consultant proiect.   
 
Povestește-mi puțin desprea acestă primă ediție Cluj Design Days.

Cluj Design Days va cuprinde o expoziţie care va reuni designeri de obiect clujeni şi o serie de conferinţe, discuţii susţinute de designeri, studiouri şi arhitecţi, workshopuri deschise publicului şi tururi ghidate pentru copii. Discuţiile vor avea ca subiecte: designul în spaţiul public şi social design în Cluj, designul ca o unealtă esenţială în dezvoltarea unui business de succes şi designul grafic al celor mai des întâlnite postere de pe străzile Clujului.
 
Expoziţia va cuprinde un număr aproximativ de 20 de designeri locali independenţi cu produse originale de mobilier, corpuri de iluminat, obiecte decorative, ceramică, accesorii şi bijuterie. Printre cei care şi-au confirmat deja prezenţa se numără Prototip Studio, Oona, Jasmin Blanc, Radu Abraham, Oltean Tudor, Sorana Pintilie, Adrian Balcău, Szasz Zsuzsa, Vasile Cătărău, Betonia.
 
Cum s-a născut Cluj Design Days?

Premisa pentru acest eveiniment a fost faptul că există surprinzător de mulţi designeri clujeni care sunt insuficient sau deloc promovaţi în propriul oraş. Din această cauză piaţa pentru astfel de produse în Cluj-Napoca este deficitară şi este o mare nevoie de astfel de evenimente pentru a o forma şi pentru a susţine creativitatea şi originalitatea locală, care sunt extrem de prezente dar neobservate.
Expoziţia propriu-zisă vine ca un argument incontestabil al creativităţii oraşului Cluj-Napoca şi împreună cu discuţiile şi conferinţele deschise publicului, este menită să trezească apetitul publicului clujean pentru produse originale de design.Evenimentul va avea și un program special şi pentru copii care va consta în tururi ghidate interactive organizate în lumea designului de obiect din cadrul expoziţiei.
 
Care ar fi principalele trei obiective ale acestui proiect?

Trei obiective pe care le urmăreşte acest proiect şi programul Dunga în general: creşterea apetitului pentru design în rândul clujenilor, construirea unei baze pentru piaţa de design la Cluj, construirea unei comunităţi a designerilor clujeni.Un altul este chiar acesta, de a crea un index al designerilor locali, o trecere în revista a ce se crează în Cluj-Napoca în materie de design de obiect.
 
Cum este finanțat acest proiect?
 
Acest proiect este finanţat cu sprijinul Doner of Transilvania prin Asociaţia Nişte Oameni şi prin programul Com’On Cluj din cadrul Cluj capitală europeană a tineretului. 
 
Vă doriți să devină un proiect anual sau va avea el o anumită periodicitate?

Plănuim să fie un eveniment anual, cu diferite ramificaţii şi pe parcursul anului. Spre sfârşitul acestui an plănuim o altă expoziţie de design în care vom lansa un produs nou local, inventat la Cluj-Napoca şi estetizat de designeri clujeni despre care vom anunţa mai multe în curând. Cluj Design Days este și o punere în lumină a obiectelor frumoase şi originale care se creează aici la Cluj.