The Institute promovează industriile creative din România, urmărind să contribuie la modernizarea României. The Institute inițiază și organizează evenimente de 19 ani și a construit o comunitate ce reunește antreprenori, profesioniști și publicul industriilor creative din România.

Prin tot ceea ce face,  contribuie la construirea unei infrastructuri puternice pentru dezvoltarea antreprenoriatului creativ în țară, crește și diversifică audiența atelierelor, designerilor, micilor afaceri, agențiilor și manufacturilor, promovează antreprenorii și profesioniștii creativi pe plan național și internațional. 

Pentru idei, recomandări sau noutăți, scrie-ne la office@institute.ro.

Termeni și condiții ale The Institute și politica de confidențialitate a datelor cu caracter personal. 

 
 

Horațiu Oltean, sticlar @ Bauhaus

Interviu / 06 Noi 2019 / The Institute
  • Horațiu Oltean, sticlar @ Bauhaus
  • Horațiu Oltean, sticlar @ Bauhaus
1/2
Horațiu Oltean este unul dintre educatorii culturali și artiștii Bauhaus.

Cel mai cunoscut sticlar din Mediaș, Horațiu Oltean, nu doar produce sticlă, ci are grijă să prelucreze și să redea o nouă întrebuințare celor deja utilizate. La Stycle, dintr-o butelie de vin, utilizează partea de jos pentru a face un pahar, iar din partea de sus obține o candelă. Noul Bauhaus, upcyclingul este un mod de a obține produse funcționale și creative fără prea mult resurse. Horaţiu a lucrat cu elevii de la Cerc. Bauhaus, iniţiativă organizată de Asociația 37, în cadrul unui atelier de reciclare a sticlei.

Cu ce asociezi mișcarea Bauhaus și ce înseamnă pentru tine? Te-a inspirat în vreun fel?

O asociez cu o serie de caracteristici, dar în primul rând cu funcționalitate. Nu ai cum să nu fi inspirat. Inclusiv Apple și Steve Jobs au preluat elemente de design pentru Iphone sau Ipad. Pentru mine cel mai interesant este că mișcarea la origini și-a propus să rezolve probleme esențiale, într-un mod inovativ. Și a făcut-o prin joc și cu resurse puține.

Există vreo figură a școlii Bauhaus care să-ți fi atras atenția în mod deosebit? Dacă da, în ce fel?

Herbert Bayer, designerul care a creat fontul bauhaus. De ce? Încercați să faceți design grafic folosind doar câteva culori.

De la Weimar la Târgu Ocna. Care au fost primele tale reacții și gânduri când Asociația 37 ți-a propus să fii parte din proiect?

M-am bucurat în special că există un proiect mișto într-un orășel. Cultura este polarizată momentan în câteva orașe mari și foarte puțin ajunge în cele mici, care ar avea multă nevoie.
Recunosc că nu am înțeles foarte bine de la început ce se dorește de la mine... dar am apreciat că am fost luat în considerare pentru proiect.

Filosofia Bauhaus invită la explorare, imaginație, colaborare, funcționalitate sau simplificare. Ce a fost important și de reper pentru tine să le insufli elevilor în cadrul atelierului?

Sistemul de învățământ românesc reușește să omoare imaginația și spiritul critic. Caută să uniformizeze și nu prea lasă loc pentru individualități. Am considerat că e necesar să le vorbesc despre urmarea pasiunilor, a fi tu însuți și a nu te „da după ceilalți”.

Două zile pline de exerciții și activități. Cum s-au conectat elevii cu principiile Bauhaus? Pe măsură ce atelierul se desfășura, unde ai simțit că apar provocări și ce i-a entuziasmat cel mai mult?

Provocarile și entuziasmul au apărut în momentul în care la atelier copiii au trebuit să realizeze un aranjament floral într-o sticlă de vin tăiată pe lungime. Implică lucrul cu pamant, care trebuia mutat din sac și cu plante fără a avea nici un fel de unealtă la îndemână. Totul a trebuit improvizat cu un minim de resurse și prin joacă.

Ce descoperiri ai făcut lucrând cot la cot cu elevii?

Recunosc că proiectul a fost educativ și pentru mine. Una pentru ca am mai făcut cercetare despre Bauhaus. Lucrând cu elevii am descoperit „trucuri” despre cum să le captezi și pastrezi atenția, foarte importante.

Responsabilitatea față de resursele pe care le avem - a apărut acest subiect în discuțiile de atelier?

Desigur, mai ales că produsele pe care le realizez sunt din materiale reciclate. A fost un punct central al discuțiilor.

Cât de importantă crezi că este experiența aceasta pentru copii? Crezi că ar fi util ca aceste exerciții să fie replicate și în alte școli?

În timpul orelor petrecute în sala de clasa mi-am dat seama că rutina din școli, din timpul orelor normale de curs, poate să semene cu rutina de la job. Dar ce plăcut poate să fie când poți să ieși din acea rutină. În plus, procesul de învățare, atunci când e asociat cu o experiență, ajută la păstrarea informațiilor, fiindcă pot fi asociate cu acea experiență.
În mod sigur, exercițiile ar trebui replicate. Sper să ajungă în cât mai multe orașe și în cele din urmă principiile Bauhaus să fie integrate în sistemul de învățământ public. Fingers crossed.

Despre Bauhaus

Școala și mișcarea artistică Bauhaus au apărut în Germania acum 100 de ani sub îndrumarea arhitectului Walter Gropius, îmbinând optim artele, arhitectura și designul, teatrul și dansul, fotografia și mobilierul într-un mod care ne influențează și astăzi.

Despre pedagogie

Cercul de artă contemporană de la Târgu Ocna își propune ca de la an la an să crească interesul elevilor pentru artă prin întâlniri directe cu artiști contemporani, prezentări, discuții non-formale, ateliere, vizite la muzee și galerii.