The Institute promovează industriile creative din România, urmărind să contribuie la modernizarea României. The Institute inițiază și organizează evenimente de 19 ani și a construit o comunitate ce reunește antreprenori, profesioniști și publicul industriilor creative din România.

Prin tot ceea ce face,  contribuie la construirea unei infrastructuri puternice pentru dezvoltarea antreprenoriatului creativ în țară, crește și diversifică audiența atelierelor, designerilor, micilor afaceri, agențiilor și manufacturilor, promovează antreprenorii și profesioniștii creativi pe plan național și internațional. 

Pentru idei, recomandări sau noutăți, scrie-ne la office@institute.ro.

Termeni și condiții ale The Institute și politica de confidențialitate a datelor cu caracter personal. 

 
 

Must taste în Cluj

Articol / 20 Ian 2015 / Mara Dănilă
 • Must taste în Cluj
 • Must taste în Cluj
 • Must taste în Cluj
 • Must taste în Cluj
 • Must taste în Cluj
 • Must taste în Cluj
 • Must taste în Cluj
 • Must taste în Cluj
 • Must taste în Cluj
 • Must taste în Cluj
 • Must taste în Cluj
 • Must taste în Cluj
 • Must taste în Cluj
 • Must taste în ClujDacian Groza
 • Must taste în ClujCatalin Hladi
 • Must taste în Cluj
 • Must taste în Cluj
1/17
Institute, The Clujing a însemnat, pe lângă întâlniri cu oameni extraordinari din industriile creative, și o sumă de cafele, limonade, vinuri, deserturi și bunătăți care împreună au desenat o hartă a Clujului socialo-culinaro-mâncăcioasă. Un oraș cu 300.000 de locuitori ce întinerește în fiecare toamnă cu 100.000 de studenți nu poate fi decât ticsit cu locuri frumoase de ieșit, cu cafenele și cu lucruri delicioase de mâncat. Greu de navigat și de ajuns peste tot. Nu pretindem că am reușit, dar dacă vă faceți planul de gustat al Clujului, puteți începe de aici.

Lapte de pasăre la Nuka, paste cu trufe la Camino, brunch în livadă la Mint și trei cine absolut memorabile, descoperă ghidul de conversație gurmandă The Institute în Cluj.  
 
Cafeaua de la prima oră
Clujul e plin de cafele bune, dar niciuna nu deschide o conversație matinală mai surprinzător decât bicicleta cu cafea Captain Bean Coffee Bike și întrebarea „Cafe Latte cu spumă de lapte sau cu lapte cremos?” Am ales din curiozitate lapte cremos și am primit una dintre cele mai bune și cu adevărat cremoase cafele pe care le-am băut vreodată, plus un desen pe pahar.
Captain Bean Coffee Bike s-a născut în mai 2012, în urma prezentării ideii de afaceri în cadrul programului Fabrica de Antreprenori, peste care s-a adăugat expriența Work and Travel, recrutarea caporalilor și lansarea. „Nu am inventat roata, dar cu siguranță o învârt pe meleaguri clujene”, spune Vlad Vasile Goje, căpitanul afacerii.
Bicicleta este specializată în cafea, cu câteva inserții sezoniere de vin fiert, ice coffee sau frappé. „Omul și servirea fac o cafenea de succes. Degeaba servești o cafea impecabilă din toate punctele de vedere dacă chelnerul sau ospătarul nu scoate nici un cuvânt și tot ceea ce face este să îți aducă meniul, comanda, iar la sfarsit să îți ia banii.”
 
Mic dejun 
Pentru noi, mic dejun de vacanță include neapărat ouă, într-o formă sau alta, iar la Nuka, în miezul Clujului, le-am ales ochiuri, așezate peste un piure delicios de spanac, într-o tigaie subțire de cupru. Interiorul eclectic și scaunele confortabile îndeamnă la răsfăț și pentru asta Nuka este locul potrivit: desertul perfect pentru un mic dejun de vacanță sunt norișorii pufoși și vanilați de lapte de pasăre, mândria casei.
Pentru un mic dejun sofisticat mergeți în Piața Muzeului la Camino și încercați omleta parfumată cu trufe. Cu siguranță îi veți recunoaște la mesele vecine  pe mulți dintre cei despre care ați citit până acum în revistă.  
Dacă vă prinde weekendul, schimbați micul dejun pe un brunch generos la Mint, pe Șincai. Micul bistro deschis în mai e o gură de aer proaspăt, nefumător și parfumat de la gădina de mentă de perete. Noi am avut huevos rancheros, pe o tortilla de porumb cu sos delicios de brânză, clătite americane cu afine și sos de vanilie, plus un cheescake ca la New York.
Pe timpul verii, brunch-ul de la Mint se mută într-o livadă însorită de meri, cu fețe de masă albe și banchete din fân. Încercați neapărat tarta cu vișine proaspete cumpărate din piață, ca majoritatea ingredientelor de la Mint.
 
Prânz
La ora prânzului în Cluj e de bonton să reluați vânătoarea de trufe: direcția Camino și faimoasele lor paste cu ciuperci prețioase. Răcoriți zilele calde cu o limonadă bio cu spirale de castravete și misiune nobilă: la fiecare limonadă comandată, Camino donează bani celor de la Tășuleasa Social pentru plantarea unui copac.
La Corso Bistro & Café, pastele se întâlnesc cu brânza dulce și stafidele într-un desert 100% clujean: “Vargabéles”. A fost inventat de doamna Darvas iar faima lui l-a dus până la Budapesta. 
Pentru un prânz în miniatură, tot aici trebuie încercați mini burgerii alături de Syrah-ul de la Nachbil îmbuteliat special pentru Corso în sticle de 375 cl. De fapt la Corso ne întoarcem mai pe seară pentru că au o selecție uimitoare de vinuri transilvănene ce merită o vizită separată.
Pentru prietenii vegetarieni, Samsara e răspunsul cu un meniu plin de bunătăți vegetariene, vegane și raw.


Cina
Pentru cină am venit cu misiune de acasă și trei obiective: VIA, Boema și Baracca.
VIA dă viață unui monument de arhitectură din secolul al XVIII-lea, aflat în zona istorică a Clujului, pe strada Inocenţiu Micu Klein la numărul 6. Clădirea fost restaurată și extinsă cu o atenție minuțioasă la detalii, ce a fost răsplătită în 2008 cu diploma de merit pentru restaurare din partea fundației “Transsylvania Nostra”. Din loc în loc revine motivul delicat al viței de vie, inclusiv pe minunata terasă interioară cu calcane infășurate în verde. VIA își trage energia din spectaculoasa bucătărie deschisă în care vezi și auzi cum se formează aromele și texturile rafinate. Julia Péter, manager și proprietar și Náday Egon, bucătar șef sunt cei care desenează experiența distinsă pe care o reprezintă o vizită la VIA. Am fost cuceriți de foie gras, prăjit în untură de gâscă, servit cu pere şi struguri în reducţie de Tokaji Aszú alături de bănuți străvezii de pâine prăjită. Pieptul de rață cu piure de țelină și sos de mure este gătit fără cusur, iar risotto-ul cu creveți, lămâie și pătrunjel este absolut perfect. Încercați să păstrați totuși loc pentru desert: mousse mătăsos de ciocolată și castane cu sirop de vișine sau crème brulée cu crustă caramelizată exact pe gustul lui Amélie Poulain.
     Casa Boema din Iuliu Maniu numărul 34 a trăit mai multe vieți. A fost construită acum 180 de ani ca reședință pentru contesa Krisztina Bethlen, apoi a trecut prin mai multe familii de nobili sfârșind în proprietatea statului comunist. Sub această adminstrație a funcționat ca grădină de vară, iar învecinarea cu o serie de facultăți și licee a transformat-o rapid într-o adevărată instituție a Clujului. Imobilul a fost retrocedat proprietarilor de drept și în prezent s-a redeschis după o investiție de 2 milioane de euro sub formă de restaurant și grădină generoasă, cu design semnat de Corvin Cristian.
Nu încape discuție, vedeta aici este burgerul cu hribi. Ca să fiți siguri că nu lăsați niciun hrib în farfurie, începeți la antreu cu o pastă cremoasă de sardine pentru care primiți pâinici proaspete cu coaja crocantă.  
     Baracca este probabil cel mai vizitat de bucureșteni, veniți aici pentru paste și plecați uimiți de renumitul miel neo zeelandez Maori Lake, probabil cea mai bună și fragedă carne de miel din lume, gătită la pefecțiune.
 
Drinks - nu se poate dine fără wine
Pentru exploratorii vinurilor românești, Cluj e locul perfect să decopere noi podgorii transilvănene.

Nachbil vine de pe dealurile Beltiugului, Satu Mare, zonă cu tradiție în viticultură încă din 1085. Enologii pivniţei sunt Johann şi Edgar Brutler, tatăl şi fiul, adepți ai naturalității și ai vinurilor pure pe care le creează cu pasiune și respect. Dacă ar fi să încercați un singur vin de la ei: încercați syrah-ul, sunt păreri care spun că ar fi cel mai bun din România. 
 
Vinca, în apropierea satului Carastelec, din judeţul Sălaj, este o podgorie nouă, recolta din 2013 fiind prima lansată pe piață. Își propun să readucă la viață tradiția locală a vinificării prin metoda champenoise a spumantelor, în memoria spumantelor Silvania. Dacă ar fi să încercați un singur vin de la ei: Friza 2013, un vin petiant demi-sec în semn de salut pentru exercițiul de rememorare al cramei.
 
Liliac este o podgorie din Lechința, de lângă Cluj. Aici s-au reunit mai multe minți pasionate de vin și sub coordonarea enologului renumit pe plan mondial Willi Opitz, se produc vinuri ce promit "Transylvania has never tasted more alive". Dacă ar fi să încercați un singur vin de la ei: pe noi ne-a impresionat Nectar of Transylvania, un vin de desert ce i-a cucerit până și pe cei mai iubitori de vinuri seci dintre noi.
 
Petro Vaselo vine din Timiș, din satul Petrovaselo și este o podgorie condusă de Emanuele Reolon, oenolog originar din Veneto și stabilit în Toscana, la Montalcino. Încă de la început și-au propus să facă cel mai bun spumant din România. Decomadată vinurile sunt produse și îmbuteliate într-o cramă din Italia din struguri românești, urmând ca pe viitor să aducă întreg procesul în România. Dacă ar fi să încercați un singur vin de la ei: Bendis Nadir 2013 este un spumant brut, obținut din Pinot Noir cu nas de fructe exotice.
 
After party night snack
După o noapte de petrecut în Boiler sau Diesel, Clujul nu te lasă să mori de foame. Noi am descoperit două variante aproape non stop: Wok’n Roll pentru pofte din cele mai diverse: indian, turcesc, asiatic sau La Piadina, cu ingrediente proaspete dulci sau sărate sigilate în pâinița subțire și bine încălzite.