The Institute promovează industriile creative din România, urmărind să contribuie la modernizarea României. The Institute inițiază și organizează evenimente de 19 ani și a construit o comunitate ce reunește antreprenori, profesioniști și publicul industriilor creative din România.

Prin tot ceea ce face,  contribuie la construirea unei infrastructuri puternice pentru dezvoltarea antreprenoriatului creativ în țară, crește și diversifică audiența atelierelor, designerilor, micilor afaceri, agențiilor și manufacturilor, promovează antreprenorii și profesioniștii creativi pe plan național și internațional. 

Pentru idei, recomandări sau noutăți, scrie-ne la office@institute.ro.

Termeni și condiții ale The Institute și politica de confidențialitate a datelor cu caracter personal. 

 
 

Next Steps after DIPLOMA @Doina Domenica Cojocaru Thanasiadis

Articol / 04 Iul 2019 / The Institute
  • Next Steps after DIPLOMA @Doina Domenica Cojocaru ThanasiadisDoina Domenica Cojocaru Thanasiadis
  • Next Steps after DIPLOMA @Doina Domenica Cojocaru ThanasiadisRemnants
  • Next Steps after DIPLOMA @Doina Domenica Cojocaru ThanasiadisRemnants, Galeria Posibilă
  • Next Steps after DIPLOMA @Doina Domenica Cojocaru ThanasiadisRemnants, Galeria Posibilă
  • Next Steps after DIPLOMA @Doina Domenica Cojocaru ThanasiadisRemnants, Galeria Posibilă
  • Next Steps after DIPLOMA @Doina Domenica Cojocaru Thanasiadis#INTERSECŢII, MNAC
  • Next Steps after DIPLOMA @Doina Domenica Cojocaru ThanasiadisBozar
  • Next Steps after DIPLOMA @Doina Domenica Cojocaru ThanasiadisBozar
  • Next Steps after DIPLOMA @Doina Domenica Cojocaru ThanasiadisUnagaleria
1/9
„Trebuie să învățăm să ne implicăm cu mai puțină frică și cu mai multă bucurie în astfel de evenimente"

DIPLOMA prezintă în fiecare an cele mai bune lucrări de licență și disertație ale viitoarei generații de tineri artiști și creativi, absolvenți ai tuturor facultăților vocațional-creative din România. În pregătirea ediției de anul acesta, ne îndreptăm atenția către participanții care au continuat să se remarce în domeniu și pe care ne-am bucurat să-i revedem expuși în galerii sau obținând deja premii.

Printre aceștia se numără Doina Domenica Cojocaru Thanasiadis, care a câștigat premiul pentru carte în ediție limitată în cadrul concursului „Cele mai frumoase cărți din Romania” cu „Remnants”, lucrarea expusă la DIPLOMA 2018, dar și la Galeria Posibilă. Un proiect semnat de Doina a făcut parte și din laboratorul interdisciplinar Corpul-Viitor, theFutureBody, expus luna trecută la Muzeul Național de Artă Contemporană.

Doina ne-a povestit în interviul de mai jos despre ce a însemnat pentru ea participarea în expoziția centrală DIPLOMA 2018, dar și ce a urmat după.

1. Când ți-ai dat seama că vrei să faci fotografie?

Am început sa fac fotografie când aveam 13 ani, însă aș descrie această întâlnire cu mediul mai degrabă ca o fascinație legată de imagine, fără a îmi da seama de faptul ca actul meu de a fotografia reprezintă un act artistic. Aveam un aparat de fotografiat cu care înregistram lumea și lucrurile care mă impresionau în acel moment, iar ulterior am început să mă joc și cu propria imagine prin realizarea a diverse autoportrete.

2. Cum ai descrie experiența ta la DIPLOMA 2018?
Experiența DIPLOMA a fost una surprinzătoare pentru mine întrucât m-am bucurat de deplină susținere, atât în cadrul expunerii cât și după aceasta. A reprezentat o experiență necesară și importantă în ceea ce privește negocierea, adaptarea și un exercițiu practic al demersului artistic.

3. Cum te-a influențat profesional participarea la eveniment?
Primele expuneri ale propriilor lucrări sunt extrem de importante după părerea mea, însă mai important de atât este modul în care acestea se desfășoară. Fiecare expoziție reprezintă o lecție importantă odată cu care vin întâlniri cu alți artiști, oameni implicați în organizarea evenimentului și așa mai departe. Fiecare spațiu presupune o adaptare a proiectului, ceea ce poate reprezenta un exercițiu de creativitate important, deoarece mereu va exista o negociere între artist și curator, arhitect etc.

4. Ce evenimente definesc parcursul tău profesional din ultimul an?
Odată cu absolvirea studiilor de master am luat decizia de a continua cu studiile doctorale. A reprezentat o treaptă importantă pentru mine. Cartea mea „Remnants”, care a fost expusă și în cadrul DIPLOMA 2018, a luat premiul pentru carte în ediție limitată în cadrul concursului „Cele mai frumoase cărți din Romania”, urmând să fie expusă în multe alte locații. În mai am primit frumoasa veste de a fi selectată de către European Investment pentru o expoziție pe care o organizează la Luxemburg în cadrul Artists Development Programme 2019 (geographical focus). Tot în mai, în urma expoziției care a avut loc în ianuarie la București, am colaborat împreună cu Cosmin Manolescu în cadrul proiectului Emotional Europe, expunând în cadrul proiectului Next Generation! Please la BOZAR, Bruxelles, două filme „Collective Responsibility”, creație personală și „The body as the stage”, film realizat împreună cu Cosmin Manolescu, expoziția aflându-se în derulare până pe 28 Iulie. Întâlnirea cu lumea „artelor corpului” a prezentat pentru mine un punct cheie important în ceea ce privește evoluția mea ca artist, dar și umană. În iunie am făcut parte din laboratorul interdisciplinar Corpul-Viitor, theFutureBody, inițiat de către coregraful Cosmin Manolescu, care s-a finalizat cu o prezentare publică pe data de 27 iunie la MNAC.

5. Ce sfat le-ai oferi absolvenților de anul acesta care se gândesc să își înscrie proiectele la DIPLOMA?
Să o facă cu cât mai mult curaj, având încredere deplină în propriile lucrări. Totul este un demers în derulare, iar oportunitatea de a expune într-un astfel de context este importantă și necesară. Trebuie să învățăm să ne implicăm cu mai puțină frică și cu mai multă bucurie în astfel de evenimente. E un exercițiu personal dar și artistic în același timp, o oportunitate de a cunoaște oameni noi și de a crea fire între noii absolvenți. Avem nevoie de mai multă comunicare.

6. Unde ai auzit de DIPLOMA?

Am auzit de DIPLOMA încă din 2016, când lucram la lucrarea de Licență în cadrul Universității, când ne-a fost pus la dispoziție spațiul din Piața Amzei și am putut expune ca grup lucrările noastre de absolvire.

7. De unde îți iei inspirația pentru proiectele tale?
Inspirația pentru proiecte mereu reprezintă o trăire personală din care în timp extrag diverse concluzii, idei. Acestea se amplifică și se desfășoară în timp, iar ulterior se materializează în lucrări. Un punct important însă pentru oricare dintre proiecte reprezintă latura documentară si teoretică în care investesc destul de mult timp, acesta fiind și motivul pentru care decid sa lucrez la proiecte de lungă durată, care îmi permit o coagulare a gândurilor și o dezvoltare conceptuală neforțată care să meargă în paralel cu latura practică.

8. Ce proiecte ai în prezent? Ce pregătești în continuare?
Momentan lucrez la Proiectul de Doctorat intitulat Rolul Discursului Mediatic în Formarea Responsabilității Colective în noua Comunitate Globală și cuprinde o arie vastă de teme pe care încerc încet încet să le deslușesc. Proiectul cercetează modul în care mișcarea explozivă a modernității, a ariilor tehnologice, a eliberării în fiecare domeniu precum și democratizării responsabilității punând sub semnul întrebării modul în care răspundem la marele crize umanitare, rolul nostru civic precum și responsabilitatea noastră colectivă care pare a fi prinsă într-o circularitate infinită, dirijată de către una dintre principalele motoare ale capitalismului, de către mass-media. Punctul de pornire al proiectului l-a reprezentat Războiul Civil Siriansi „Criza Refugiaților”, precum și întâlnirile mele cu ei în Portul Piraeus în 2016.

Tocmai am dat startul call-ului de proiecte pentru DIPLOMA 2019 – cel mai amplu festival dedicat absolvenților de facultăți creative. Până pe 25 iulie, proaspeții absolvenții își pot înscrie gratuit lucrarea de diplomă aici, iar cele mai bune proiecte vor fi expuse, prezentate și promovate în cadrul ediției de anul acesta a festivalului, în perioada 11-20 octombrie 2019, în București.