The Institute promovează industriile creative din România, urmărind să contribuie la modernizarea României. The Institute inițiază și organizează evenimente de 19 ani și a construit o comunitate ce reunește antreprenori, profesioniști și publicul industriilor creative din România.

Prin tot ceea ce face,  contribuie la construirea unei infrastructuri puternice pentru dezvoltarea antreprenoriatului creativ în țară, crește și diversifică audiența atelierelor, designerilor, micilor afaceri, agențiilor și manufacturilor, promovează antreprenorii și profesioniștii creativi pe plan național și internațional. 

Pentru idei, recomandări sau noutăți, scrie-ne la office@institute.ro.

Termeni și condiții ale The Institute și politica de confidențialitate a datelor cu caracter personal. 

 
 

ReDesign Crafts by ING // meșteșuguri tradiționale în procese de design contemporan

Articol / 10 Mai 2017 / INSTITUTE.RO
  • ReDesign Crafts by ING // meșteșuguri tradiționale în procese de design contemporanPATZAIKIN
  • ReDesign Crafts by ING // meșteșuguri tradiționale în procese de design contemporanDeltacraft / Foto: CLAUDIU POPESCU
  • ReDesign Crafts by ING // meșteșuguri tradiționale în procese de design contemporanHonest Goods by Pro Patimonio
  • ReDesign Crafts by ING // meșteșuguri tradiționale în procese de design contemporanBatem fierul la conac / Foto: ALEXANDRA MIHAILCIUC
  • ReDesign Crafts by ING // meșteșuguri tradiționale în procese de design contemporanKraftmade / Foto: Mihai SIbianu
  • ReDesign Crafts by ING // meșteșuguri tradiționale în procese de design contemporanMeșteshukar ButiQ / Foto: Matei Pleșa
1/6
Romanian Design Week prezintă anul acesta în spațiul central al evenimentului, expoziția ReDesign Crafts, ce face parte dintr-un program susținut de ING în cadrul RDW2017, care își propune să evidențieze importanța revitalizării patrimoniului imaterial, dar și potențialul ascuns al revalorizării tradiţiilor şi meșteșugurilor prin design contemporan.

Proiectele expuse în cadrul RDW vor fi o dovadă a valorii dialogului dintre meșteșugari și designeri, prezentând, în paralel, cum inovația poate ajuta la conservarea tehnicilor tradiționale.
 
Produsele rezultate în urma unor colaborări între designeri și meșteșugari vorbesc despre creativitate și despre rolul ei astăzi, despre diversitatea și complexitatea tehnicilor tradiționale, dar și a locurilor din care acestea provin, despre comunități și oameni. Produsele rezultate devin o manifestare a practicilor tradiționale, dar și a creativității, putând să facă trecerea de la economia bazată pe produs la cea circulară, responsabilă, bazată pe experiență.
 
Expoziția ReDesign Crafts reunește șase inițiative de succes, care dovedesc că dialogul între meșteșuguri și design se traduce cel mai ușor prin creativitate. Meșteshukar ButiQ, Deltacraft, Patzaikin, KrafMade, Honest Goods, Batem fierul la conac! și poveștile din spatele acestor proiecte sunt o mică parte din ceea ce înseamnă ″România tradițiilor creative″. Această selecție de proiecte reprezintă foarte clar valoarea pe care astfel de colaborări o pot aduce atât din punct de vedere cultural, antropologic, cât și economic.  
 
ReDesign Crafts poate fi abordată și ca o sursă de inspirație pentru meșteșugari și designeri deopotrivă, despre cum cele două universuri nu cunosc o graniță, ba se pot îmbogăți reciproc. 
Astfel, pe lângă prezentarea obiectelor rezultate în cadrul acestor proiecte, expoziția și-a propus și explorarea unor scenarii de dezvoltare a unor astfel de colaborări în viitor, punând lumina reflectoarelor pe procesele de producție, partea de cercetare și documentare a acestor proiecte, oamenii implicați în realizarea acestor obiecte, precum și poveștile acestora. 
 
Inspirația oferită de cele șase proiecte incluse în expoziția ReDesign Crafts a determinat organizatorii Romanian Design Week, ING alături de The Institute, să lanseze și un call for next craft.
 


Meșteshukar ButiQ

Meșteshukar ButiQ  este o rețea de mesteșugari și întreprinderi de economie socială ce a reușit revalorizarea meşteşugurilor tradiționale rome. 
MBQ oferă produse rezultate dintr-un mix de tehnici străvechi de producție combinate cu design contemporan de produs. Gama de produse se formează din bijuterii, haine și obiecte de home-decor iar fiecare produs vândut genereaza venituri directe pentru meșteșugarii care îl produc. Rețeaua Meșteshukar ButiQ se compune din aproximativ 35 de meșteșugari și mici producători din întreaga țară, iar colecțiile acesteia sunt dezvoltate alături de cinci designeri de produs. În ultimii ani, obiectele rezultate au fost expuse la importante evenimente de design precum Vienna Design Week, Stockholm Design Week sau Romanian Design Week.  
 
mbq.ro // Str. Edgar Quinet nr. 7, București, România
  
Soxen 2.0 by KraftMade
 
Ce-a de-a doua colecție Soxen, un proiect KraftMade, este inspirată din tehnicile meșteșugărești și spiritualitatea sașilor transilvăneni, exprimate în obiecte de colecție realizate în serii mici. Obiectele de design interior sunt realizate din tâmplărie tradițională și țesături la război. Acestea urmăresc să atragă atenția asupra unor detalii minuțios lucrate, folosind spiritul practic și prevăzător al culturii meșteșugărești săsești. Marlene Stanciu și Alex Herberth, ca designeri și meșteri, cercetează sursele armoniei estetice săsești și motivele pentru care lucrurile erau realizate după o rânduială anume, testează practicalitatea contemporană a ideilor arhaice, a materialelor naturale și a circuitului lent de design, producție și consum (slow design). Colecția Soxen are ca referințe estetice naturalism, gestalt, steampunk și maximalism, cu accent pe procesul de realizare și semnificațiile sale personale, sentimentale și culturale.
 
facebook.com/kraftmade
 
Deltacraft
 
Designul românesc progresiv și meșteșugurile din zona Delta Dunării se întrepătrund în realizarea colecției DELTACRAFT. Meșteșugari din această zonă au lucrat cot la cot cu designerii Ana Botezatu, Emese Pop, Ciprian Manda și curatorii și fondatorii KraftMade, Marlene Stanciu și Mihai Sibianu. Ei au creat un manifest al practicilor și discursurilor celor 12 grupuri etnice care împart aceste tărâmuri. Colecția DELTACRAFT este despre puterea mâinilor transmisă din generație în generație într-un ținut al pescarilor și sirenelor, al papurii și misticismului. Obiectele exprimă conceptul de trecere, de tranziție, prin aplicarea tehnicilor meșteșugărești tradiționale cu o preocupare pentru utilitatea contemporană, evoluând într-o estetică comună ce rezonează atât cu înțelepciunea străveche, cât și cu probematica stilului de viață actual. Proiectul DeltaCraft a fost inițiat de Centrul pentru Politici Durabile Ecopolis, în parteneriat cu KraftMade și Institutul de Cercetări Eco-Muzeale Gavrilă Simion din Tulcea (ICEM).
 
deltacraft.ro
 
PATZAIKIN

Pornind de la relația om-natură, Asociația “Ivan Patzaichin – Mila 23” promovează și dezvoltă modele de antreprenoriat social și dezvoltare locală în domenii precum ecoturism, infrastructură verde, educație și reintegrare socială. Sub brandul PATZAIKIN, a dezvoltat parteneriate cu diverși producători pentru crearea de produse locale ce susțin viziunea acestora de dezvoltare: fashion și design de obiect, ecotehnologie, transport ecologic pe apă și infrastructură soft pentru ecoturism (ambarcațiuni cu vâsle din lemn și sistem de rent-a-boat & rent-a-bike). Prin caracterul multidisciplinar cu care opereaza brandul PATZAIKIN în proiectele și produsele dezvoltate, își asumăm rolul de facilitator în tranziția de la economia bazată pe produs la cea bazată pe experiență. 
 
patzaikin.com/v4
 
"Batem fierul la conac!" by Prodid

"Batem fierul la conac!" este numele sub care coexistă o şcoală continuă de fierărie adresată în mod gratuit localnicilor din Ţibăneşti (Moldova), o suită de workshopuri de meşteşuguri tradiţionale şi tehnici experimentale adosate Conacului Carp şi o colecţie de obiecte create în acest context.
Obiectele se nasc în colaborarea: arhitecţi, companioni-fierari, elevi locali şi voluntari. Anual, un companion fierar, o calfă călătoare, urmaşă a constructorilor de catedrale din Evul Mediu vine în Ţibăneşti pentru a transmite meşteşugul elevilor din sat. Proiectul a fost generat de dispariţia meşterilor care pot restaura sau lucra confecţii de fier forjat la monumente istorice sau clădiri noi şi a fost încurajat de inexistenţa ofertelor economice și culturale pentru tinerii din sat.
Coordonate de arhitecţii Şerban Sturdza şi Alexandra Mihailciuc, de companionul fierar Sebastien Palomas, cele 3 direcţii ale programului cultural “Batem fierul la conac!” se îmbogăţesc reciproc, formând dincolo de obiecte, un substrat educativ, atitudini şi interacţiuni necesare în peisajul contemporan. Astfel a putut apărea și manualul de fierarie care în prezent se află la a doua ediție.
 
 
HONEST GOODS by Pro Patrimonio

Colecția Honest Goods prezintă o familie de obiecte - marcă a locului de unde provin, ce pun împreună designul contemporan cu tradiția meşteşugului local. Aceasta prezintă variante de ustensile, vase pentru gătit şi luat masa, corpuri de iluminat şi țesături, adică serii de obiecte versatile prin care se subliniază procesul, experimentul și relația designer-meşter. Fără a impune un stil anume, proiectul respectă următoarele principii: funcționalitate în raport cu materiale locale, practica contemporană de folosire, multifuncționalitate și versatilitate (obiectele pot fi folosite în interior şi exterior, în mediul rural şi cel urban, în spațiul domestic şi public), cu obiecte compacte, modulare, ergonomice. Colecția conține obiecte realizate în spiritul exploratoriu al Fundației Pro Patrimonio: utile şi oneste în raport cu istoria şi peisajul cultural din jurul Vilei Golescu, din Câmpulung Muscel. 

www.propatrimonio.org/en