The Institute promovează industriile creative din România, urmărind să contribuie la modernizarea României. The Institute inițiază și organizează evenimente de 19 ani și a construit o comunitate ce reunește antreprenori, profesioniști și publicul industriilor creative din România.

Prin tot ceea ce face,  contribuie la construirea unei infrastructuri puternice pentru dezvoltarea antreprenoriatului creativ în țară, crește și diversifică audiența atelierelor, designerilor, micilor afaceri, agențiilor și manufacturilor, promovează antreprenorii și profesioniștii creativi pe plan național și internațional. 

Pentru idei, recomandări sau noutăți, scrie-ne la office@institute.ro.

Termeni și condiții ale The Institute și politica de confidențialitate a datelor cu caracter personal. 

 
 

Triumf Amiria. Muzeul Culturii Queer [?]

Articol / 16 Apr 2021 / The Institute
  • Triumf Amiria. Muzeul Culturii Queer [?]Foto: Dragoș Olea, Mihaela Cîrjan, Ioana Gonțea, Vlad Viski, CREDIT Mihai Neagu
1/1
TRIUMF AMIRIA. Muzeul Culturii Queer [?] este un proiect de recuperare a producției culturale queer din ultimii 20 de ani, care se axează pe trei direcții: arte vizuale, arte performative și literatură. TRIUMF AMIRIA este un efort de diseminare extinsă a culturii queer locale, care își propune în același timp să identifice mai multe direcții pentru viitorul producției culturale queer.

Proiectul, realizat în parteneriat cu Muzeul Național de Artă Contemporană, Muzeul Național al Literaturii Române și Centrul de Teatru Educațional Replika, propune de-a lungul anului 2021 o serie de evenimente menite a sublinia importanța culturii queer în ultimele decenii, dar și a încuraja producția culturală nouă prin expoziții, ateliere, tururi ghidate, spectacole de teatru și performance-uri, lecturi publice, petreceri și evenimente de networking. Activitățile publice vor fi dublate de o cercetare și arhivare digitală a artefactelor culturale produse de artiști și artiste queer din 2001 până astăzi.

Lansarea proiectului are loc la 20 de ani de la abrogarea în 2001 a articolului 200 din Codul Penal, un moment esențial în istoria recentă a României: dezincriminarea relațiilor dintre persoanele de același sex.

Primul pas în procesul de a crea un muzeu al culturii queer este Manifestul TRIUMF AMIRIA, lansat pe site-ul www.triumfamiria.ro, care nu trasează granițe pentru cultura queer din România, ci miriade de posibilități. TRIUMF AMIRIA vine astfel ca o punte între trecut și viitor, care vrea să recupereze istoria comunității queer și să propună spre discuție cât mai multe direcții pentru construirea unui viitor cultural, fluid, autentic, plin de emoții și de umor, cu aportul comunității.

O explicație a numelui neobișnuit al muzeului este oferită de Mihaela Cîrjan, coordonatoarea muzeului: „Un nume autentic queer apărut în laboratoarele colectivului artistic Apparatus 22, TRIUMF AMIRIA face aluzie la sentimentul de mândrie, acel pride pe care comunitățile queer din întreaga lume îl sărbătoresc anual, dar încapsulează o viziune mai largă privind rolul unui muzeu queer.
A-mi-ri-a pentru că înzecit tinde spre infinit, spre utopie. Recuperăm miria de la acel mýrioi de origine greacă folosit în secolele XVIII și XIX (lăsat ulterior în uitare) ca prefix decimal în sistemul metric pentru a simboliza zece mii. Un gest necesar pentru a reprezenta identitățile noastre queer, fluide, multiplicate de zece mii de ori și de zece ori pe-atât într-o lume ideală în care queer permite spațiu pentru noi toți, în virtutea umanității noastre
”.

Secțiunea de arte vizuale este cea care dă startul programului cultural al TRIUMF AMIRIA cu vernisajul expoziției „SIMȚI - ALUNECI - CÂNȚI. DE LA O SCENĂ LA ALTA”, care va avea loc la Muzeul Național de Artă Contemporană (MNAC) în data de 13 mai și va cuprinde lucrări de la peste 30 de artiști.

Elementul cel mai vizibil al cercetării despre producția artistică 2001- 2021 din zona de arte vizuale RO, expoziția se va dezvălui ca o celebrare a numeroase expresii artistice queer despre identitate, dorință, traumă, ecologie, ritualuri și vindecare, viitor în cele mai progresiste forme, diferență, stigmatizare, rasism, sistemul artei contemporane, recuperarea spațiului public, dezmembrarea definițiilor și a normelor opresive, limbaj și neologismele unui vocabular extins, fluiditate, generozitate”, spune curatorul secțiunii de arte vizuale, Dragoș Olea.

Programul de literatură va cuprinde, la final de primăvară și pe perioada verii, o serie de ateliere de scriere creativă susținute de Adrian Schiop, autorul romanelor „Soldații. Poveste din Ferentari” și „Să ne fie la toți la fel de rău”, dar și ateliere de traduceri queer cu traducătoarea Laura Sandu și profesoara Ruxandra Vișan, precum și dezbateri și o seară de open mic în aer liber, toate cu tematică queer.

Secțiunea de literatură a TRIUMF AMIRIA își propune să recupereze, cerceteze, inventarieze și plaseze volumele queer apărute în ultimii 20 de ani, într-o încercare de creionare a unei viziuni mai largi, de ansamblu asupra condițiilor în care literatura queer și-a făcut loc într-un spațiu relativ conservator”, spune Vlad Viski, curatorul secțiunii de literatură.

Secțiunea de arte performative va aduce publicului un festival de teatru cu opt spectacole queer, dintre care o premieră, produsă în urma unor workshop-uri care vor avea loc în timpul verii. În perioada iunie-iulie vor avea loc și două ateliere de spoken word și poezie, la finalul cărora celor două grupe se vor reuni pentru un performance.

Este important să existe o secțiune de arte performative în cadrul TRIUMF AMIRIA din două puncte de vedere. Primul ar fi că încearcă să recupereze memoria culturii queer, într-o țară în care inițiativele de studiere și revitalizare a arhivelor teatrale sunt puține la număr. Iar cel de-al doilea că își propune să reunească prin intermediul unui festival și a unor serii de ateliere atât producții marcante și premiere, cât și artiști și artiste iluștri/e, oferind o viziune asupra peisajului queer performativ”, explică Ioana Gonțea, curatorul secțiunii de arte performative.

Evenimentele vor avea loc într-un stil hibrid, online sau offline, în funcție de evoluția pandemiei de COVID-19 și restricțiile oficiale în vigoare.

TRIUMF AMIRIA. Muzeul Culturii Queer [?] este un proiect realizat de Asociația MozaiQ în parteneriat cu Muzeul Național de Artă Contemporană, Centrul de Teatru Educațional Replika, Muzeul Național al Literaturii Române și artista Kjertsi Vetterstad (Norvegia).