The Institute promovează industriile creative din România, urmărind să contribuie la modernizarea României. The Institute inițiază și organizează evenimente de 19 ani și a construit o comunitate ce reunește antreprenori, profesioniști și publicul industriilor creative din România.

Prin tot ceea ce face,  contribuie la construirea unei infrastructuri puternice pentru dezvoltarea antreprenoriatului creativ în țară, crește și diversifică audiența atelierelor, designerilor, micilor afaceri, agențiilor și manufacturilor, promovează antreprenorii și profesioniștii creativi pe plan național și internațional. 

Pentru idei, recomandări sau noutăți, scrie-ne la office@institute.ro.

Termeni și condiții ale The Institute și politica de confidențialitate a datelor cu caracter personal. 

 
 

Tăietura perfectă. Marian Pălie. Ştefan Câlţia. Valentina Vidraşcu

News / 14 Oct 2015 / INSTITUTE.RO
  • Tăietura perfectă. Marian Pălie. Ştefan Câlţia. Valentina Vidraşcu
1/1
Marian Pălie aduce laolaltă doi artişti cu viziuni asemănătoare faţă de respectul şi necesitatea tradiţiilor în crearea noului, în proiectul ″Tăietura perfectă″. Meşteşugul pensulei lui Câlţia este reinterpretat de Pălie în croială, tăieturi, texturi, culori şi concepte, într-un altfel de colaj iniţiat de lumea pictorului, o componentă esenţială a proiectului ″Tăietură perfectă″ fiind această latură de prezentare, de iniţiere, de descoperire a motivelor şi simbolurilor câlțiene prin paralele şi contraste cu lumea modei. 
 
Proiectul ″Tăietura perfectă″ este construit în jurul unui dialog-experiment între trei artişti, pictorul Ştefan Câlţia, designerul vestimentar Valentina Vidraşcu și stilistul Marian Pălie. Acesta din urmă mediază întâlnirea dintre Câlția și Vidrașcu, dar vorbeşte indirect şi despre lupta cu trivializarea excesivă a creaţiei vestimentare care s-a petrecut odată cu liberalizarea sa. Discursul său vizual și teoretic accentuează nevoia de comunicare transdisciplinară, dar şi de iniţiere a unei dezbateri de formă şi fond asupra faptului că prin cunoaşterea şi respectarea tradiţiilor se poate provoca apariţia de forme noi, vii. 
 
Proiectul ″Tăietura perfectă″ este inovator prin structura de lucru pe care o propune: întâlnirea şi dialogul dintre trei artişti care iau contact pentru prima dată cu lucrările celorlalţi în această formulă și care dau naştere unor interpretări şi soluţii creative originale. 
 
În cadrul proiectului ″Tăietura perfectă″, vor avea loc o serie de evenimente în luna octombrie, în București : vernisajul Tăietura perfectă, artist Marian Pălie, joi, 15 octombrie, ora 19:00, la Galeria Posibilă (str. Popa Petre, nr. 6), conferința ″Tăietura perfectă″, Marian Pălie, Valentina Vidrașcu, Ștefan Câlția, pe 22 octombrie, de la ora 18 :30, la UNA Galeria (str. Budișteanu, nr. 10) și vernisajul Tăietura perfectă, la Showroom-ul Valentina Vidrașcu, pe 29 octombrie, de la ora 19:00 (strada General Berthelot 5, interfon 10).
 
 
Marian Pălie - stilist, artist, curator

Apropierea de pictorul Ştefan Câlţia a fost pregătită de o lungă admiraţie a stilistului pentru lucrările acestuia şi s-a materializat în cadrul proiectului "I II III IV V VI VII poveşti cu Ştefan Câlţia", organizat de Galeria Posibilă în 2012, când a ţinut o conferinţă despre asemănările personajelor şi veşmintelor din arta lui Câlţia cu cele ale designerului de modă, Alexander McQueen. 
 
Evenimente conexe 
Proiectul este completat printr-o conferinţă care are loc în data de 22 octombrie de la 18:30 susţinută de Marian Pălie la UNA Galeria, în cadrul Universităţii Naţionale de Arte Bucureşti. Stilistul va explica demersul curatorial, cu intervenţii din partea lui Ştefan Câlţia şi a Valentinei Vidraşcu. 
În data de 29 octombrie, la ora 19:00, la Showroom-ul Valentina Vidraşcu are loc cel de-al doilea vernisaj al proiectului în care Vidraşcu expune o serie de obiecte vestimentare care reinterpretează în altă cheie lumea lui Câlţia, de data aceasta printr-un colaj pe trup. Poveştile spuse de Câlţia sunt recontextualizate în materiale precum mătase, catifea şi borangic. 
 
Ateliere pentru copii
Pentru a face subiectul proiectului şi mai accesibil publicului, Galeria Posibilă organizează o serie de ateliere gratuite pentru şcolile din cartier în care elevii vor putea să se familiarizeze cu spaţiul galeriei, să afle despre dialogul dintre modă şi pictură, să experimenteze tehnicile folosite de artiști prin propriile lor colaje. 
Prin această latură a proiectului, galeria urmează strategia educaţională constantă trasată în ultimii ani în care expoziţiile galeriei au fost mereu însoţite de ateliere educative pentru copiii din cartier, strategie detaliată pe platforma online Copii Creativi.