The Institute promovează industriile creative din România, urmărind să contribuie la modernizarea României. The Institute inițiază și organizează evenimente de 19 ani și a construit o comunitate ce reunește antreprenori, profesioniști și publicul industriilor creative din România.

Prin tot ceea ce face,  contribuie la construirea unei infrastructuri puternice pentru dezvoltarea antreprenoriatului creativ în țară, crește și diversifică audiența atelierelor, designerilor, micilor afaceri, agențiilor și manufacturilor, promovează antreprenorii și profesioniștii creativi pe plan național și internațional. 

Pentru idei, recomandări sau noutăți, scrie-ne la office@institute.ro.

Termeni și condiții ale The Institute și politica de confidențialitate a datelor cu caracter personal. 

 
 

Peste 20 de instalații de artă și proiecții la Spotlight Festival

News / 20 Apr 2015 / irina florea
  • Peste 20 de instalații de artă și proiecții la Spotlight Festival
  • Peste 20 de instalații de artă și proiecții la Spotlight Festival
  • Peste 20 de instalații de artă și proiecții la Spotlight Festival
1/3
Primăria Municipiului București și ARCUB organizează în perioada 23-25 aprilie prima ediție a Spotlight Festival, care va transforma una dintre cele mai circulate zone ale orașului într-un traseu spectaculos. Calea Victoriei și Centrul Istoric vor fi gazda a 16 instalații de artă, printre care se numără proiecte prezentate în cadrul celor mai mari festivaluri de acest gen din Europa, dar și lucrări realizate de artiști români. Parteneriatul dezvoltat cu Signal Festival (Cehia) va asigura prezența unor instalații cu dimensiune internațională precum Cloud, Large Pendulum Wave, Chill_Voxel#4, Metropolia și The Sun, care vor împânzi traseul Spotlight și care vor încuraja oamenii să interacționeze cu obiectele de artă.
 
La Spotlight Festival vor fi expuse "Urban Neon Forest", instalația desemnată câștigătoare în urma Call for projects, precum și proiecte ale unor artiști români, care au reprezentat țara la festivaluri internaționale. Exemplul este instalația Ghost Ship, o hidro-hologramă de mari dimensiuni, creată de arhitecții din colectivul Visual Skin pentru Amsterdam Light Festival 2014. În 2015 și 2016 acest vas efemer va călători în jurul lumii, Spotlight Festival fiind prima oprire.
Colorbitor participă cu instalația ″Strada B″, care va fi amplasată pe Calea Victoriei, la nr.14. Instalația este un tablou interactiv cu natura bucureșteană: o reprezentare creativă a orașului proiectată în vitrina unui magazin. Vizitatorul însuflețește ilustrația: dezvăluie prin prezență elementele și declanșează reacții surpriză ale naturii urbane. 
KOTKI visuals pregătește instalația ″Constelație Urbană″, pe str. Poștei, colț cu str. Franceză și str. Sf. Dumitru. Este o sculptură luminoasă interactivă, care vizualizează pulsul sonor al spațiului urban, prin diferite configurații luminoase: 64 de becuri translucide, modificate manual, devin "sensibile", aprinse de sunetele capturate în direct din jurul instalației. 
Instalația ″Triangles Unfold″, creată de Aural Eye, amplasată pe platoul din fața BCR - Calea Victoriei  nr. 15, constă în proiecții bazate pe triunghiuri 2D. Tot Aural Eye va avea instalația ″Cubic Lense″, pe strada Lipscani nr. 20 (la intersecție cu Calea Victoriei). Este vorba despre un cub creat din iluzii optice. Proiecția conține o incintă cubică tridimensională de aceeași dimensiune cu interiorul cubului fizic. Însă interiorul pe care îl proiectează se va mișca și își va schimba culorile, dând iluzia că adevăratul cub se mișcă.
La  Muzeul Național de Istorie va fi amplasată instalația ″Lux Magnetica″, creată de Modulab. Este o instalație biomimetică interactivă prezentată sub forma unui banc de meduze ce reacționeză prin variații de lumină la proximitatea oamenilor.
 
Alături de spectacolele captivante ale celor 16 instalații de artă, iluminatul arhitectural și sesiunile de video-mapping pregătite de artiștii invitați vor însufleți fațadele clădirilor de pe traseu. Astfel, Biblioteca Centrală Universitară, Muzeul Național de Artă al României, fațada Ministerului Afacerilor Interne, Teatrul Odeon, Cercul Militar Național, Palatul CEC și Muzeul Național de Istorie vor prinde viață și vor completa perfect spațiile expoziționale ale galeriei-gigant în aer liber. 
 
Un alt element inedit al festivalului este expoziția de fotografie rezultată din campania „Lumină pentru România”, derulată de Asociația Free Miorița. Scopul campaniei este acela de a descoperi școli și oameni care nu au electricitate și de a le duce lumină prin instalarea de sisteme cu panouri fotovoltaice. După lăsarea întunericului, expoziția „Lumină pentru România” va fi iluminată de o instalație realizată din becuri opaiț și felinare. 
 
Deschiderea oficială a Spotlight Festival va avea loc joi, 23 aprilie, de la ora 20.00, și va fi marcată de un concert susținut de Robin and the Backstabbers și Alternosfera, pe Strada Franceză din Centrul Istoric. 
 
Instalațiile vor putea fi vizitate în fiecare zi a festivalului, în intervalul orar 20:30-00:00.