The Institute promovează industriile creative din România, urmărind să contribuie la modernizarea României. The Institute inițiază și organizează evenimente de 19 ani și a construit o comunitate ce reunește antreprenori, profesioniști și publicul industriilor creative din România.

Prin tot ceea ce face,  contribuie la construirea unei infrastructuri puternice pentru dezvoltarea antreprenoriatului creativ în țară, crește și diversifică audiența atelierelor, designerilor, micilor afaceri, agențiilor și manufacturilor, promovează antreprenorii și profesioniștii creativi pe plan național și internațional. 

Pentru idei, recomandări sau noutăți, scrie-ne la office@institute.ro.

Termeni și condiții ale The Institute și politica de confidențialitate a datelor cu caracter personal. 

 
 

BIDFF IMMERSIVE aduce 7 producții puternice la Bucharest Internațional Dance Film Festival 2022

/ 31 Aug 2022 / Andra Mihai
  • BIDFF IMMERSIVE aduce 7 producții puternice la Bucharest Internațional Dance Film Festival 2022
1/1
BIDFF - Bucharest International Dance Film Festival revine în septembrie cu un program intens de lung și scurtmetraje, competiții, ateliere, conferințe, tururi cinematografice ghidate și deja consacrata Expoziție VR.

Inclusă în secțiunea BIDFF IMMERSIVE, Expoziția VR propune publicului șapte lucrări cinematografice speciale, premiate internațional la importante festivaluri de film. Explorând tema (UN) SAFE ZONES, selecția BIDFF IMMERSIVE ‘22 chestionează lumea sigură în care trăim și ne prezintă realitatea fragilă din zone instabile ale planetei.

Expoziția conduce vizitatorii într-o călătorie introspectivă prin consecințele dezastrului nuclear de la Fukushima, face o tranziție temporală prin transformările unui oraș din Indonezia și promite o incursiune prin realități paralele microscopice și emoțiile contradictorii ale unor povești de dragoste nerealizate. Mai mult, lucrările problematizează într-o manieră critică subiecte precum centrele de reeducare din Asia, culturile uitate de pe platoul Tibetului, rolul omului în raport cu tehnologia și atitudinea noastră vis-a-vis de comunicare și interacțiunea inter-umană.

Explorând lumile nesigure din selecția BIDFF IMMERSIVE ’22, publicul va descoperi un spațiu în continuă schimbare, unde alterarea temporală definește evoluția incertă a omului. 

BIDFF IMMERSIVE, un eveniment susținut de Conceptual Lab by Theo Nissim, va fi deschisă publicului între 9 și 11 septembrie, în intervalul orar 14:00 – 21:00, la /SAC @ MALMAISON (Calea Plevnei 137C Atelierele Malmaison, etaj 2).

Accesul se face pe bază de programare și bilete AICI.

 
After the Fallout | 13’, 2020, CH/USA
R: Sam Wolson, Dominic Nahr


O experiență de neuitat în 360 de grade, care rescrie tropii documentarelor tradiționale pentru a evoca realitatea și impactul emoțional al vieții din Fukushima la zece ani de la dezastrul nuclear din 2011. After the Fallout este un mozaic imersiv care ne poartă prin împrejurimi suprarealiste din zona de excludere, retrăiește lupta eroilor care s-au zbătut pentru a preveni topirea miezurilor reactoarelor, și explorează viața familiilor care traversează o lume nouă, la care au trebuit să se adapteze.

After the Fallout a avut premiera la Festivalul de Film de la Sundance în 2020 și după a fost arătată și la SXSW și CPH:DOX.

ANANDALA |15’, 2021, USA
R: Kevin Mack


Anandala este o lume artistică virtuală și abstractă neconstrânsă de limitele realității. Având capacitatea de a zbura, vizitatorii explorează un vast labirint tridimensional de forme și culori în continuă dezvoltare, populat de forme inteligente de viață artificială numite Blorts. Blorts sunt ființe vii reale care sunt expresive, sociale, curioase și creative. Aceste opere de artă vii sunt conștiente de existența proprie și a altora, iar comportamentul lor este autodeterminat și imprevizibil. Anandala invită vizitatorii să interacționeze și să se conecteze cu o varietate de forme de viață curioase și prietenoase și să le exploreze habitatul natural.

Anandala a avut premiera mondială anul trecut la Festivalul de Film de la Veneția.

GLIMPSE | 22’, 2021, UK/FR/IE
R: Benjamin Cleary, Michael O’Connor


Glimpse este un festin vizual extrem de emoționant plasat în mintea plină de imaginație a unui panda cu inima frântă pe nume Herbie, care s-a despărțit recent de prietena sa Rice. Herbie este un ilustrator și, prin intermediul artei sale, depănăm amintiri despre relația sa, de la sfârșitul sfâșietor până la începutul minunat. O călătorie onirică prin mintea, inima și ilustrațiile sale, Glimpse combină o poveste convingătoare, animație și efecte vizuale de primă clasă și tehnologie de ultimă oră prin Unreal Engine pentru a crea o experiență imersivă unică și emoționantă. Herbie este dublat de Taron Egerton, iar Rice este dublată de Lucy Boynton.

Glimpse a avut premiera în cadrul Festivalului de Film de la Veneția în 2021 și anul acesta a fost numit Cea mai bună lucrare VR la Festivalul Internațional de Film de Animație de la Annecy.

KUSUNDA | 23’, 2021, DE/NP/SW/CH/TW
R: Felix Gaedtke, Gayatri Parameswaran


Kusunda este o experiență de realitate virtuală axată pe voce care explorează ce anume face ca o limbă să adoarmă și de ce este nevoie pentru a o trezi. Șamanul Kusunda Lil Bahadur, care a dus un stil de viață tradițional de vânător-culegător timp de 40 de ani, și-a uitat limba maternă indigenă atunci când s-a mutat definitiv într-un sat. Nepoata sa, Hima, vrea să o reînvie. Cele mai multe limbi aflate în pericol aparțin unor comunități indigene precum Kusunda, din Nepal. Povestită de co-creatorii săi – șamanul Kusunda Lil Bahadur și nepoata sa Hima – Kusunda pune în contrast două generații separate de stilurile lor de viață și reunite de lupta pentru identitatea lor indigenă.

Kusunda a câștigat recent prestigiosul Storyscapes Award la Festivalul de Film de la Tribeca.

RED TAIL EP.1 |7’, 2021, TW
R: Fish Wang

Într-o gară care plutește prin nori, o coadă roșie misterioasă îi atrage atenția unui băiat. Pornit pe urmele ei, băiatul ajunge să călătorească prin nenumărate locuri magice, dă peste creaturi bizare și, în cele din urmă, întâlnește un domn care pare să-i cunoască secretele mai bine decât și le știe el însuși. Curând, coada roșie îi amintește băiatului de propriile amintiri și tristețe. Ce secrete se ascund în spatele ei și unde îl va purta mai departe?

Red Tail Ep.1 a fost selectat în programul Cannes XR al ediției din acest an a Marché du Film.

REEDUCATED | 20’, 2021, USA/KZ
R: Sam Wolson

Reeducated este un documentar New Yorker multi-premiat, care îi poartă pe spectatori în interiorul unei tabere de detenție din Xinjiang, China, ghidați de trei bărbați care au fost închiși împreună în aceeași unitate. Din 2016, autoritățile din Xinjiang, China, au pus în aplicare unul dintre cele mai avansate state polițienești din lume. Până în 2018, nu mai puțin de un milion de persoane au fost reținute într-o vastă rețea de „centre de reeducare”. Este probabil cea mai mare acțiune de internare în masă a minorităților etnice și religioase de la cel de-al Doilea Război Mondial încoace. Filmul VR reconstruiește experiența detenției și a reeducării politice într-un spațiu tridimensional imersiv.

Reeducated a primit anul trecut marele premiu la Festivalul de Realitate Virtuală și Arte VRHAM! și un premiu special al juriului pentru jurnalism imersiv la Festivalul de Film SXSW.

REPLACEMENTS | 12’, 2020, JP/ID/DE
R: Jonathan Hagard


Replacements urmărește o familie de javanezi care locuiește într-un cartier fictiv din Jakarta, capitala Indoneziei. Ea este martora transformărilor urbane, de mediu, politice și culturale prin care congestionata metropol[ a trecut din anii 1980 până în 2020. O odă închinată satisfacției pe care o aduc lucrurile trecătoare, filmul spune povestea tranziției bruște și totuși liniștite, de-a lungul a trei generații, a unui vechi sat tradițional către un megapolis dezrădăcinat. Această experiență urmărește să evalueze și să analizeze istoria recentă a Jakartei prin ochii unei familii obișnuite cu care majoritatea indonezienilor, de la copii până la persoanele în vârstă, se pot identifica.

Replacements a avut premiera în cadrul Festivalului de Film de la Veneția în 2020 și a fost numit Cea mai bună lucrare VR un an mai târziu la Festivalul Internațional de Film de Animație de la Annecy.

Mai multe despre filme, trailere, program și bilete sunt disponibile AICI.

____________________________

BIDFF este organizat de Asociația Tangaj Collective

„Bucharest International Dance Film Festival, ediția a VIII-a” este un proiect cultural co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național - AFCN. Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziția Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.

„Bucharest International Dance Film Festival, ediția a VIII-a” este un proiect cultural co-finanțat de Primăria Municipiului București prin ARCUB în cadrul Programului București afectiv 2022. Pentru informații detaliate despre programul de finanțare al Primăriei Municipiului București prin ARCUB, puteți accesa www.arcub.ro . Conținutul acestui material nu reprezintă în mod necesar poziţia oficială a Primăriei Municipiului București sau ARCUB.