The Institute promovează industriile creative din România, urmărind să contribuie la modernizarea României. The Institute inițiază și organizează evenimente de 19 ani și a construit o comunitate ce reunește antreprenori, profesioniști și publicul industriilor creative din România.

Prin tot ceea ce face,  contribuie la construirea unei infrastructuri puternice pentru dezvoltarea antreprenoriatului creativ în țară, crește și diversifică audiența atelierelor, designerilor, micilor afaceri, agențiilor și manufacturilor, promovează antreprenorii și profesioniștii creativi pe plan național și internațional. 

Pentru idei, recomandări sau noutăți, scrie-ne la office@institute.ro.

Termeni și condiții ale The Institute și politica de confidențialitate a datelor cu caracter personal. 

 
 

CinePOLSKA & VISTULA – Festivalul Filmului Polonez în România

Articol / 14 Noi 2023 / Andra Mihai
  • CinePOLSKA & VISTULA – Festivalul Filmului Polonez în România
1/1
Noi producții cinematografice - asta propune cea de-a 19-a ediție a Festivalului de Film Polonez CinePOLSKA în perioada 15-22 noiembrie 2023. Festivalul Filmului Polonez CinePOLSKA s-a asociat anul acesta cu Festivalul de Film „Vistula” din Polonia și oferă publicului din România un program mai bogat.

Ediția 2023 are o formulă hibridă, cu proiecții fizice la cinematograful Elvire Popesco din București, în perioada 15-17 noiembrie, și proiecții online, pe platforma TIFF Unlimited (unlimited.tiff.ro), între 15 și 22 noiembrie.

La Elvire Popesco vor fi prezentate trei filme – „Filip”, „Iluzia” și „Frânturi”, care nu vor fi disponibile și online. Biletele la proiecții pot fi achiziționate online, pe eventbook.ro, sau de la casa de bilete a cinematografului.

Pe platforma TIFF Unlimited vor putea fi văzute patru lungmetraje și trei calupuri de scurtmetraje realizate de absolvenți ai școlilor de film din Łódź, Varșovia și Katowice. Accesul la filme este gratuit și nu este necesară înființarea unui cont pe platformă.

***

PROGRAM:

FILIP (r. Michał Kwieciński, 125 min.)

ILUZIA (r. Marta Minorowicz, 89 min.)

FRÂNTURI (r. Beata Dzianowicz, 100 min.)

FEMEIA PE ACOPERIȘ (r. Anna Jadowska, 93 min.)

CÂNDVA, ODATĂ… (r. Kinga Dębska, 94 min.)

BOTEZUL (r. Jakub Skoczeń, 88 min.)

OAIA NEAGRĂ (r. Aleksander Pietrzak, 102 min.)

SCURTMETRAJE ȘCOALA DE FILM DIN KATOWICE, 93 min.

SCURTMETRAJE ȘCOALA DE FILM DIN VARȘOVIA, 102 min.

SCURTMETRAJE ȘCOALA DE FILM DIN ŁÓDŹ, 117 min.

***

PROIECȚII LA CINEMA ELVIRE POPESCO DIN BUCUREȘTI

15 noiembrie, ora 20.00, deschiderea festivalului

FILIP

Dramă – Polonia – 2022 – 125 min.
Regia: Michał Kwieciński
Cu: Eryk Kulm, Victor Meutelet, Caroline Hartig


Anul 1941, ghetoul din Varșovia. Filip, un tânăr evreu polonez, și iubita lui Sara se pregătesc să cânte în cabaret ca să câștige bani pentru a-și întreține familia. În timpul premierei, Sara este împușcată, la fel și apropiați ai lui Filip, care se aflau în sală. Doi ani mai târziu, bărbatul lucrează ca ospătar în restaurantul unui hotel exclusivist din Frankfurt. Ca să-și ascundă originile evreiești, se dă drept francez, bucurându-se din plin de o viață luxoasă, înconjurat de femei frumoase și prieteni din toată lumea. Lumea sa începe să se prăbușească însă când începe războiul.

Festivaluri și premii: Leul de Argint la Festivalul de Filme Poloneze din Gdynia, Premiul Zbigniew Cybulski pentru Cel mai bun actor în rol principal, premiera mondială la Festivalul Internațional de Film din Santa Barbara (SUA)

16 noiembrie, ora 18.30

ILUZIA / Iluzja

Dramă – Polonia – 2022 – 89 min.
Regia: Marta Minorowicz

Cu: Agata Buzek, Marcin Czarnik, Małgorzata Hajewska

Dispariția bruscă a fiicei lor a lăsat un gol imens în viața Hannei și a soțului ei. Fiecare dintre ei trăiește această situație în felul său. Singura care nu vrea să accepte cel mai rău scenariu posibil, crezând că într-un final își va găsi copilul mult iubit este Hanna. Când toate metodele poliției eșuează, Hanna începe propria anchetă, din ce în ce mai irațională. Este atât de pierdută în căutările ei, încât nu mai reușește să separe realitatea de propriile iluzii.

Festivaluri: Festivalul Internațional de Film de la Tirana, Festivalul de Filme Poloneze din Gdynia

17 noiembrie, ora 18.30

FRÂNTURI / Strzępy

Dramă – Polonia – 2022 – 100 min.
Regia: Beata Dzianowicz
Cu: Michał Żurawski, Grzegorz Przybył, Agnieszka Radzikowska


Familia Paterok duce o viață liniștită și se bucură de timpul petrecut împreună. Această armonie este însă brusc zguduită atunci când bunicul Gerard începe să se comporte ciudat și are probleme de memorie, încălcând tot mai des normele și convențiile sociale – primele simptome de Alzheimer. Boala progresează rapid, iar familia face tot posibilul pentru a-l ajuta. În această luptă asiduă cu boala, relațiile de familie sunt puse la grea încercare. Tensiuni ascunse, secrete și nemulțumiri ies la iveală în fiecare zi.

Festivaluri și premii: Premiul pentru debut la Festivalul de Filme Poloneze din Gdynia, Premiul Special al juriului pentru scenariu la Festivalul de Film din Varșovia

***

PROIECȚII ONLINE, pe platforma TIFF Unlimited

FEMEIA PE ACOPERIȘ / Kobieta na dachu

disponibil pe platformă în zilele de 15, 16 și 17 noiembrie

Dramă – Polonia-Franța-Suedia – 2022 – 93 min.
Regia: Anna Jadowska
Cu: Dorota Pomykała, Bogdan Koca, Adam Bobik
subtitrare în română și engleză

Mira, o femeie de 60 de ani, pare să aibă o viață normală. Într-o dimineață ca oricare alta, se trezește devreme, pune hainele familiei la uscat, cumpără mâncare pentru pește și încearcă să jefuiască o bancă cu un cuțit de bucătărie. Curând, descoperă că nevoia ei de bani este depășită doar de nevoia de iubire.

Festivaluri și premii: Premiul pentru Cea mai bună actriță la Festivalul de Film de la Tribeca, Premiul pentru Cea mai bună regie și Cea mai bună imagine la Festivalul Cameraimage din Toruń, Premiul pentru Cea mai bună actriță la Festivalul de Filme Poloneze din Gdynia, Festivalul Internațional de Film din Calgary.

 
CÂNDVA, ODATĂ… / Zupa nic


disponibil pe platformă în zilele de 16, 17 și 18 noiembrie

Comedie, dramă – Polonia – 2021 – 94 min.
Regia: Kinga Dębska
Cu: Kinga Preis, Adam Woronowicz, Ewa Wiśniewska
subtitrare în română și engleză

Marta împarte camera cu sora ei Kasia și bunica lor, care le spune povești despre insurgență în loc de basme. În camera alăturată, părinții Tadek și Elzbieta își trăiesc viața de cuplu. El este un intelectual umilit în mod constant de sistem, care îl invidiază în tăcere pe cumnatul său bogat. Ea este președintele asociației „Solidaritatea” și-și dorește foarte tare să plece din Polonia. Adevăratele emoții pentru întreaga familie încep atunci când reușesc să-și cumpere mult visatul Fiat. Ela și Tadek își vor descoperi plăcerea de a face comerț și de a călători în străinătate, iar Marta se va îndrăgosti pentru prima dată.

Festivaluri și premii: Premiul „Vulturul” pentru Cea mai bună actriță în rol secundar, acordat de Academia Poloneză de Film

BOTEZUL / Chrzciny

disponibil pe platformă în zilele de 17, 18 și 19 noiembrie

Dramă – Polonia – 2022 – 88 min.
Regia: Jakub Skoczeń
Cu: Katarzyna Figura, Maciej Musiałowski, Tomasz Schuchardt
subtitrare în română și engleză

Decembrie 1981. Marianna, o catolică devotată, se hotărăște să se folosească de o sărbătoare în familie – botezul nepotului ei cel mai mic – pentru a-și împăca copiii, care sunt în conflict de ani de zile. Planurile îi sunt date peste cap de generalul Jaruzelski, care declară legea marțială în acea zi. Hotărâtă să-și reunească familia, Marianna decide să ascundă copiilor ei adevărul despre situația din țară. Această minciună aparent nesemnificativă declanșează o avalanșă de evenimente neașteptate greu de oprit.

Festivaluri: Festivalul de Filme Poloneze din Gdynia

OAIA NEAGRĂ / Czarna owca

disponibil pe platformă în zilele de 18 și 19 noiembrie

Comedie, dramă – Polonia – 2021 – 102 min.
Regia: Aleksander Pietrzak
Cu: Arkadiusz Jakubik, Magdalena Popławska, Kamil Szeptycki
subtitrare în română și engleză

Magda și Arek au o căsnicie armonioasă, se îngrijesc de bunicul bolnav și locuiesc cu fiul lor Tomek, care are o relație de lungă durată cu iubita sa Asia. Aparent, o familie absolut normală. Și totuși… Magda, profesoară la un liceu catolic, ascunde faptul că preferă femeile, Arek este șomer de multă vreme, iar Tomek, un YouTuber extrem de popular, pune mai presus de orice propriile interese. Adevărata ruptură se produce atunci când Magda decide să-și urmeze inima. Asia se desparte de Tomek, bunicul dispare, iar Arek nu reușește să se regăsească în noua realitate.

Festivaluri și premii: Premiul Publicului la Festivalul de Filme Poloneze din Sydney, Festivalul Internațional de Filme Independente OFF Camera din Cracovia, Festivalul de Filme Poloneze din Gdynia

Scurtmetraje Școala de Film din Katowice, 93 min.

Scurtmetraje Școala de Film din Var­șovia, 102 min.

Scurtmetraje Școala de Film din Łódź, 117 min.

disponibile pe platformă în perioada 15-22 noiembrie

 
***

Organizatorul Festivalului este Institutul Polonez din București împreună cu Fundația Nowa Przestrzeń din Varșovia.

Finanțator: Institutul Polonez de Artă Cinematografică din Varșovia

Parteneri: Institutul Francez România, Transilvania Film.

***