The Institute promovează industriile creative din România, urmărind să contribuie la modernizarea României. The Institute inițiază și organizează evenimente de 19 ani și a construit o comunitate ce reunește antreprenori, profesioniști și publicul industriilor creative din România.

Prin tot ceea ce face,  contribuie la construirea unei infrastructuri puternice pentru dezvoltarea antreprenoriatului creativ în țară, crește și diversifică audiența atelierelor, designerilor, micilor afaceri, agențiilor și manufacturilor, promovează antreprenorii și profesioniștii creativi pe plan național și internațional. 

Pentru idei, recomandări sau noutăți, scrie-ne la office@institute.ro.

Termeni și condiții ale The Institute și politica de confidențialitate a datelor cu caracter personal. 

 
 

TRANZIT, în regia Anei-Felicia Scutelnicu, selectat la Berlinale Co-Production Market

Articol / 16 Ian 2020 / The Institute
  • TRANZIT, în regia Anei-Felicia Scutelnicu, selectat la Berlinale Co-Production Market
1/1
TRANZIT, primul lungmetraj al regizoarei Ana-Felicia Scutelnicu de după încheierea studiilor, a fost selectat pentru a participa în februarie, anul acesta, la Berlinale Co-Production Market. Mobra Films și Weydemann Bros. din Germania sunt producătorii filmului.

Acțiunea proiectului aflat încă în dezvoltare se petrece la mijlocul anilor 1990, undeva în fostul imperiu sovietic.

TRANZIT (dezvoltat cu titlul în engleză Transit Times) spune povestea Zinei, de 45 de ani, care trăiește într-o curte comună, în anii ‘90, în Moldova, după ce URSS tocmai s-a prăbușit. Salariile nu se mai plătesc de luni de zile deja și Zina caută o soluție de supraviețuire – căci nici Victor, soțul ei artist, nici Eva, fiica ei adolescentă, nu vor sau nu pot să își asume vreo răspundere în privința familiei.

Zina identifică drept ultima lor potențială sursă de venit tocmai închirierea locuinței familiei – căci slujbe la care să se mai plătească salariile nu mai există – iar de vândut nu le-a mai rămas nimic. Decizia Zinei le va permite să aibă ce pune pe masă însă va grăbi destrămarea familiei – într-o societate care se descompune și ea – ca o curte mai mare.
Ana-Felicia Scutelnicu s-a născut în 1978 în Chișinău, Moldova. Ea a studiat Limbi străine la Universitatea de Stat din Moldova, după care s-a mutat pentru 4 ani în Cotonou, Benin, unde s-a implicat în numeroase proiecte de teatru. Din 2002 trăiește și lucrează la Berlin. A absolvit regia la Academia de Film și Televiziune din Berlin unde a realizat 4 scurtmetraje, ce au fost proiectate la multe festivaluri din lume.

A regizat în Moldova Panihida, un film care se învârte în jurul luptei dintre tradiție și modernitate la înmormântarea unei bătrâne. Panihida a avut premiera la Wiesbaden goEast, a intrat în competiția Festivalului Internațional de Film de la Sofia și a câștigat Premiul CinemaXXI pentru scurt și mediu-metraj la Festivalul de Film de la Roma. Regizoarea și-a făcut debutul în lungmetrajul de ficțiune cu filmul de absolvire.

Anishoara a fost prezentat la multe festivaluri prestigioase precum San Sebastián, München, Seattle, Thessaloniki, Tallinn Black Nights, Guadalajara și Vancouver, unde a și câștigat Premiul pentru Cea mai bună imagine.

Regizoarea este și absolventă a programului Berlinale Talents, unde proiectul TRANZIT (Transit Times) a câștigat Premiul Kompagnon la Script Station.

Cea de-a 17-a ediție Berlinale Co-production Market va avea loc de sâmbătă până miercuri, 22-26 februarie 2020, la Zoo Palast Cinema în timpul celei de-a 70-a ediții a Festivalului Internațional de Film de la Berlin. În fiecare an, producători din întreaga lume pot să-și înscrie proiecte de lungmetraj și proiecte de seriale dramatice pentru seriile de co-producție.

Producători internaționali, finanțatori, agenți de vânzări, distribuitori și reprezentanți ai finanțatorilor și ai canalelor de televiziune caută proiecte la care să participe și au aplicat în lunile noiembrie și decembrie ale anului trecut pentru a fi parte a pieței de co-producție de anul acesta. Bazându-se pe cererile de întâlnire ale potențialilor co-producători și finanțatori interesați, echipa de organizare a Berlinale Co-production Market va organiza întâlniri one-on-one pentru anumite proiecte și companii, cu scopul de a facilita colaborarea dintre aceștia.

TRANZIT (Transit Times) este o producție România, Germania, Moldova și este susținut de Programul MEDIA Europa Creativă.

Informații despre Berlinale Co-Production Market și lista proiectelor selectate sunt disponibile aici.

Mai multe informații actualizate vor fi disponibile pe site-ul Mobra Films.