The Institute promovează industriile creative din România, urmărind să contribuie la modernizarea României. The Institute inițiază și organizează evenimente de 19 ani și a construit o comunitate ce reunește antreprenori, profesioniști și publicul industriilor creative din România.

Prin tot ceea ce face,  contribuie la construirea unei infrastructuri puternice pentru dezvoltarea antreprenoriatului creativ în țară, crește și diversifică audiența atelierelor, designerilor, micilor afaceri, agențiilor și manufacturilor, promovează antreprenorii și profesioniștii creativi pe plan național și internațional. 

Pentru idei, recomandări sau noutăți, scrie-ne la office@institute.ro.

Termeni și condiții ale The Institute și politica de confidențialitate a datelor cu caracter personal. 

 
 

Finaliștii URBANIADA II

Articol / 30 Ian 2017 / INSTITUTE.RO
  • Finaliștii URBANIADA IIDebarcaderul de la Operă
  • Finaliștii URBANIADA IIBiblioHUB PILOT
  • Finaliștii URBANIADA IIEco-ciclism Urban. Amplasarea unui traseu cicloturistic in Parcul Natural Vacaresti
  • Finaliștii URBANIADA IIFab Hub
  • Finaliștii URBANIADA IIAquapic - centru experimental pentru copii
1/5
Cele 51 de proiecte înscrise în cea de-a doua ediție a competiției Urbaniada, ce vizează îmbunătățirea calității vieții în spațiul urban, au fost evaluate și notate de un juriu format din: Constantin Goagea (Arhitect, director Zeppelin), Iulia Stanciu (Arhitect fondator STARH), Maria Duda (Arhitect, fondator BAZA), Mircea Toma (Președinte ActiveWatch), Vera Marin (Arhitect Urbanist; Președinte Asociația pentru Tranziție Urbană), și din 5 reprezentanți ai Board-ului CSR ING Bank - Mihaela Bîtu (Executive Director, Head Of Commercial Banking), Patricia Andrei (Director, Head Of Human Resources), Cătălin Vasile (Director, Head Of Advisory Channels Management), Iosefina Frolu (Director Corporate Communication), Roxana Colisniuc (CSR Officer). Dintre acestea au fost selectate opt proiecte finaliste, baza criteriile de evaluare: relevanță, impact, originalitate, fezabilitate, metodologie, buget și sustenabilitate. 
 
Proiectele finaliste sunt: "Debarcaderul de la Operă", "Eco-ciclism Urban. Amplasarea unui traseu cicloturistic în Parcul Natural Văcărești", "Aquapic - centru experimental pentru copii", "Fab Hub", "BiblioHUB PILOT", "PopUP Răspiua", "MARCONI POP UP", "Essential Bucharest". 

"Debarcaderul de la Operă", proiect propus de Wolfhouse Productions, are ca scop amenajarea unui pavilion multifuncțional, refolosind o infrastructură publică abandonată, și punerea acestuia la dispoziția bucureștenilor pentru întâlniri, relaxare, activități nautice. Debarcaderul se află pe malul stâng al râului, în aval de Piața Operei, aproape de Facultatea de Drept și vizavi de Facultatea de Medicină Veterinară. 
 
"Eco-ciclism Urban. Amplasarea unui traseu cicloturistic in Parcul Natural Vacaresti", proiect al Asociației Parcul Natural Văcărești, se incadrează în setul de Masuri minime de protecție și conservare al Parcului Natural Văcărești, aprobat de către Ministerul Mediului, în care activitățile cicloturistice sunt permise. Totodată, proiectul se înscrie în strategia Asociației Parcul Natural Văcărești de a sprijini dezvoltarea zonei ca un spațiu dedicat protecției naturii, ecologiei și ecoturismului. Proiectul este implementat cu sprijinul Asociației Bikexpert, asociație sportivă care organizează anual trei competiții sportive dedicate ciclismului. 
 
"Aquapic - centru experimental pentru copii", înscris în competiție de Fundația Româno-Germană Aquademica, vizează amenajarea unui spațiu dedicat și deschis tuturor copiilor care vor să afle, într-un mod activ și ludic, cât mai multe lucruri neobișnuite și spectaculoase despre apă. Centrul experimental va fi situat la fosta uzină de apă industrială din Timișoara, care beneficiază de un impresionant patrimoniu arhitectural și de spații verzi.
 
Prin proiectul "Fab Hub" din Cluj, Federația Fabrica de Pensule își propune să devină un hub de lucru și dezvoltare de proiecte inovatoare, dezvoltate de o comunitate de artiști, dar și de creativi din domenii industriilor culturale conexe care activează orașul prin ideile lor experimentale dincolo de spațiul fizic al Fabricii de Pensule. Fab Hub este varianta pilot a acestei noi viziuni – de catalizator al unei comunități creative dinamice, incubator de proiecte inovatoare pentru oraș, platformă de formare și sprijin pentru inițiative dedicate antrepenoriatului cultural, proiectelor pentru comunități, creativității și inovației sociale, interdisciplinarității și colaborării. 
 
"BiblioHUB PILOT" al Asociației Catalist este un program internațional și interdisciplinar aflat deja în derulare, ce are ca scop re-activarea filialelor Bibliotecii Metropolitane București (BMB) și transformarea lor în HUB-uri care să deservească și să susțină prin activitățile lor dezvoltarea comunităților locale.
 
"PopUP Răspiua" este o inițiativă a Asociației Metodelor Alternative de Integrare Socială de a crea un cadru incipient, incluziv pentru dezvoltarea adulților de mâine, concretizat sub forma unor spații de joacă polisenzoriale destinate tuturor tipurilor de copii, incluzându-i și pe cei cu dizabilități, fie ele locomotorii, vedere, hipoacuzici sau cu probleme mentale. Această inițiativă, unică în România, va pune bazele unui demers de accesibilizare a spațiilor de joacă, oferind posibilitatea unei experiențe personale de joacă – pentru categoriile vulnerabile – și ocazia unei interacțiuni ludice, empatice – pentru copiii tipici. 
 
"MARCONI POP UP", înscris de Icult - Industrii Cultural Creative, propune redeschiderea provizorie a clădirii fostului cinematograf din București cu evenimente culturale diverse, un traseu urban ce leagă clădiri de patrimoniu și hub-uri culturale plus lansarea unui concurs de arhitectură ce vizează soluția de renovare a imobilului. Proiectul se încheie cu expunerea rezultatelor concursului de arhitectură și premierea câștigătorilor în urma jurizării.
Pentru a putea fi redeschis publicului proiectul presupune amenajarea temporară a spațiului și acțiuni ca salubrizarea, expertiza tehnică, proiectarea și punerea în siguranță, branșamente, amenajare interioară temporară.
"Essential Bucharest (Open House Kit)" este un proiect strategic propus de Calup, ce vizează reactivarea unei case sau vile istorice din oraș, care va funcționa ca model-pilot de revitalizare a identității orașului. Spațiul reactivat va fi ales printr-o campanie publică, prin votul publicului larg, ceea ce va garanta reprezentativitatea acestuia și va crește sentimentul de apartenență al locuitorilor orașului. 
 
 
Proiectele finaliste intră ȋn faza a doua de evaluare, ȋn care candidații ȋși vor prezenta individual proiectele ȋn fața juriului. Pentru alegerea câștigătorilor, juriul va avea ȋn vedere criteriile de evaluare din prima etapă de jurizare, dar vor analiza și cunoașterea proiectului de către finaliști, modul de răspuns privind ȋntregul proces de implementare, riscuri și situații neprevăzute asumate și soluții propuse. La finalul prezentărilor, fiecare membru al juriului va alcătui un clasament cu toate proiectele finaliste. Pe baza sistemului de centile va fi alcătuit clasamentul final al concursului.
 
Lista proiectelor câștigătoare va fi publicată pe site-ul www.urbaniada.net până cel târziu pe 1 martie 2017, urmând ca imediat să ȋnceapă implementarea proiectelor.
 
Proiectele declarate câștigătoare vor primi finanțare în valoare totală de 250.000 de euro.