The Institute promovează industriile creative din România, urmărind să contribuie la modernizarea României. The Institute inițiază și organizează evenimente de 19 ani și a construit o comunitate ce reunește antreprenori, profesioniști și publicul industriilor creative din România.

Prin tot ceea ce face,  contribuie la construirea unei infrastructuri puternice pentru dezvoltarea antreprenoriatului creativ în țară, crește și diversifică audiența atelierelor, designerilor, micilor afaceri, agențiilor și manufacturilor, promovează antreprenorii și profesioniștii creativi pe plan național și internațional. 

Pentru idei, recomandări sau noutăți, scrie-ne la office@institute.ro.

Termeni și condiții ale The Institute și politica de confidențialitate a datelor cu caracter personal. 

 
 

Ideo Ideis Festivalul #16 a fost despre Identitate

Articol / 20 Aug 2021 / Luiza Popescu
  • Ideo Ideis Festivalul #16 a fost despre Identitate Credits: Claudiu Popescu
  • Ideo Ideis Festivalul #16 a fost despre Identitate Credits: Vlad Catană
  • Ideo Ideis Festivalul #16 a fost despre Identitate Credits: Bogdan Dincă
1/3
Cea de-a 16-a ediție a Ideo Ideis Festivalul Național de Teatru Tânăr, cel mai mare eveniment dedicat educației alternative pentru adolescenți, s-a desfășurat între 9 și 15 august în Alexandria și încă 8 orașe din țară - București, Bacău, Baia Mare, Botoșani, Brașov, Buzău, Constanța și Sibiu. Festivalul a reușit, într-un format descentralizat, adaptat cu multă grijă pentru siguranța participanților, să aducă la un loc peste 400 de adolescenți, 50 de formatori - traineri și mentori, 3000 de spectatori la reprezentațiile de teatru și la cinematecă în Alexandria și aproximativ 35000 spectatori în mediul online.

Ideo Ideis a propus participanților ca temă Identitatea pentru ca ea este în centrul căutărilor din adolescență și a întâlnirilor pe care le propune. Festivalul conectează de 16 ani adolescenții din trupele de teatru la o comunitate care gândește pentru sine și pune reflectorul pe întrebările care contează pentru ei.

Vrem ca Ideo Ideis Festivalul să fie spațiul în care ai libertatea de a te întâlni cu tine. În care îți descoperi vocea și găsești curajul să o întorci către cei din jurul tău. Te susținem să ridici cortina vulnerabilității, să te miști pe scenă cu încredere, să îți spui replicile cu forță, să privești publicul în ochi și mai ales să te apropii mai mult de cine ești cu adevărat”, subliniază echipa Ideo Ideis.

Adolescenții au avut o săptămână plină de inspirație și întâlniri fericite, de ateliere de teatru și arte alăturate (dans, film și fotografie), mentorat și schimb de know-how intergenerațional. Săptămâna a fost gândită să-i ajute să-și antreneze creativitatea, să se regăsească pe sine într-un spațiu safe și să se conecteze la colegii de generație. Trupele de teatru au avut oportunitatea de a juca pe scenele teatrelor și spațiilor de cultură profesioniste din fiecare oraș, în fața familiei, prietenilor și comunității. Departe de a pune în prim plan performanța, Ideo Ideis a stimulat curajul, dorința de explorare și curiozitatea adolescenților.

Video-urile din fiecare zi de festival pot fi văzute aici.

Ecourile din Festival încă se aud sau se scriu pe rețele de socializare.

N-am crezut că niște oameni se pot dărui atât de frumos! Și nici că timpul se poate scurge atât de repede! Cum se mai spune, timpul trece repede când investim cu suflet. A fost superb! A fost @ideoideis !

O concluzie scurtă sau mai puțin scurtă a @ideoideis -ului de anul acesta. Nu credeam că după o săptămână pot să rămân cu atâtea inside joke-uri și cu un carnețel plin cu idei.

O haită de frumoși. Mulțumesc că îmi distrugeți nervii și zona de confort. Probabil vă iubesc.


Acestea sunt doar câteva dintre gândurile pe care membrii trupelor de teatru tânăr le-au formulat la finalul festivalului, care au găsit ecou și în concluziile trainerilor și mentorilor care i-au însoțit:

Despre prietenii noi și vechi care se sudează de la an la an și se îmbogățesc. Și ne îmbogățesc. #IdeoIdeis e și despre asta", (Sânziana Tarță, formator pentru trupa Praf de stele din Constanța).
 
"Pentru mine, Ideo Ideis este o stare, un amalgam de emoții, un spațiu de siguranță, căutare și descoperire. La ediția a 16-a, am probat un nou nivel de deschidere și sinceritate, am dansat (apropiații știu că fac asta în mod excepțional), am râs, am surâs, am lăcrimat, m-am încruntat, am imaginat, am reciclat, am ghidat, am susținut, am crezut, am învățat de la cei mult mai tineri, am greșit, am recunoscut, am mulțumit, m-am jucat, m-am strâmbat, m-am lăsat liberă, am și m-am îmbrățișat", (Sabina Brândușe, formator pentru trupa de teatru din Amprente din Brașov).

Azi a fost ultima mea zi ca "mentor", din aceasta ediție a festivalului @ideoideis. E al treilea an consecutiv când am ocazia să cunosc trupele de adolescenți care participă la acest festival de teatru și plec, ca de fiecare dată, încărcată de energie și optimism. Adolescenții pe care i-am întâlnit la Constanța sunt maturi, sensibili, liberi, frumoși și super smart. Simt că am primit o nouă lecție de viață de la ei. Ideo Ideis, o să-mi fie dor de tine până anul viitor!” (Dana Rogoz, Mentor Trupa Praf de Stele, Constanța).

Mie mi se pare foarte importantă întâlnirea cu viitorii mei colegi-actori. Știu destul de mulți tineri actori care și-au transformat pasiunea pentru teatru în meserie și vocație, tocmai datorită acestui festival și al lucrului la spectacolele pregătite pentru Ideo Ideis. Vin aici necondiționat, tocmai pentru a mă întâlni cu întrebările unei generații care cu siguranță gândește mai atent, mai pragmatic și mai "aplicat" decât generația mea”, spune Alexandru Papadopol, mentor al trupei Alter Ego din Alexandria.

Iar Mirela Zeța, mentor pentru al doilea an la rând la Ideo Ideis, povestește: „Timpul petrecut cu cei care vin la festival este prețios iar metoda cea mai bună este onestitatea cu care lucrezi. Sper și vreau să cred că simțurile mele, rafinate sau nu, există dincolo de prejudecată și sunt gata să se recunoască în preajma altor simțiri. I-am abordat pe cei de lângă mine cu emoție și curiozitate în ciuda imensului necunoscut, oameni cu care sper să mă întâlnesc pe scenă și să construim alte realități sau poate chiar aceeași poveste”.

Spectacolele de teatru profesionist invitate la Ideo Ideis Festivalul #16 s-au jucat cu săli pline. Festivalul s-a deschis cu piesa Biblioteca din Alexandria, în regia lui Bogdan Georgescu în care vocile mai multor femei din Alexandria, aparținând unor diferite categorii sociale și de vârstă, se fac auzite pentru a spune povestea unui oraș marginalizat, în care unii membri ai comunității și-au creat propriile inițiative de educație prin cultură. Din program au mai făcut parte spectacolele Miorița, o nouă adaptare a baladei care scoate povestea din folclor și o plasează la intersecția dintre muzică contemporană și teatru cu măști a trupei de teatru Auăleu din Timișoara, Libretto solitudine, în regia lui Matei Lucaci – Grunberg, spectacolul de teatru de improvizație Backstage Boys și Kit de supraviețuire de Andreea Șovan & Iulia Samson, un stand-up drama inovativ, construit ca un colaj din elemente pop-culture din filme, seriale, animații Netflix, TED-xuri, cu muzică și dramaturgie fresh, cablate direct la realitatea de azi.
Cinefiliii din Alexandria s-au adunat în număr mare și la cele 5 proiecții în aer liber, programul incluzând 5 producții cinematografice românești, atât filme noi, deja bine primite la Festivalul Internațional de Film Transilvania: Întregalde (r. Radu Muntean), #dogpoopgirl (r. Andrei Huțuleac), câștigător al Premiului Zilele Filmului Românesc pentru Debut și Poate mai trăiesc și azi (r. Tudor Cristian Jurgiu) dar și filmele premiate ale lui Radu Ciorniciuc, Acasă și al lui Marius Olteanu, Monștri.

Picturile pe ziduri realizate de artiștii vizuali Maria Zurbagiu, Andrei Felea și Irina Mocanu au dat o nouă față clădirilor din comunitate, lăsând în Alexandria o declarație de speranță și o invitație la implicare.

Atelierele ART & PLAY au adus și în anul acesta la un loc peste 200 de participanți din Alexandria, din variate categorii de vârstă sub îndemnul ca o comunitate care are puterea să schimbe societatea în care trăiește este formată din oameni care știu cine sunt, care sunt curioși să afle cât mai multe despre ei înșiși.

Printre cele mai populare ateliere de anul acesta s-au numărat cele de Dezvoltare personală - atelierul pentru relații sănătoase facilitat de Theodora Dumitrică, atelierul de consiliere pentru părinți facilitat de Silvia Guță, cel de orientare vocațională coordonat de Andrei Stupu, precum și cele de Arte și meserii - atelierul experiențial de arte și meserii facilitat de Anca Munteanu, atelierul de arte grafice coordonat de Maria Zurbagiu și atelierul de poezie și performance al Poethree Collective. De ce sunt un Dinozaur, un spectacol-atelier de educație emoțională pentru copii, performat cu multă emoție de TziTzi-Poc, a adus multă empatie și emoție în copii și părinții din Alexandria.

Ideo Ideis devine mai mult decât un Festival, păstrând esența educației prin expunere la procese artistice în toate noile activități pe care le propune adolescenților care-i trec pragul. Crește într-un manifest artistic și social contruit pe șase piloni meniți să asigure drumul unui tânăr de la primul contact cu teatrul și artele alăturate până la transformarea unei pasiuni în stil de viață. După Tabăra de arte performative și revelații și Festivalul Național de Teatru Tânăr, Ideo Ideis va mai dezvolta în toamna lui 2021 Capsulele de teatru și deșteptări și Laboratorul de explorare personală prin teatru și arte alăturate.