The Institute promovează industriile creative din România, urmărind să contribuie la modernizarea României. The Institute inițiază și organizează evenimente de 19 ani și a construit o comunitate ce reunește antreprenori, profesioniști și publicul industriilor creative din România.

Prin tot ceea ce face,  contribuie la construirea unei infrastructuri puternice pentru dezvoltarea antreprenoriatului creativ în țară, crește și diversifică audiența atelierelor, designerilor, micilor afaceri, agențiilor și manufacturilor, promovează antreprenorii și profesioniștii creativi pe plan național și internațional. 

Pentru idei, recomandări sau noutăți, scrie-ne la office@institute.ro.

Termeni și condiții ale The Institute și politica de confidențialitate a datelor cu caracter personal. 

 
 

The Future Lab – sustenabilitatea în prim plan

Articol / 27 Sep 2022 / Andra Mihai
  •  The Future Lab – sustenabilitatea în prim plan
1/1
În septembrie și octombrie, Centrul Ceh București vă invită la o serie de evenimente ce au ca temă centrală sustenabilitatea, organizate cu parteneri locali și internaționali. The Future Lab este un proiect lansat de rețeaua Centrelor Cehe cu ocazia președinției Cehiei a UE în a doua jumătate a anului 2022. La București, programul va consta în 4 evenimente care abordează sustenabilitatea din diferite perspective - știință și greenwashing, design și inovare, comunități, infrastructură urbană și alimentație.


Foto: Vlad Dinu

Cele 4 evenimente se vor desfășura alături de expoziția „ECO? Designul ceh în drum spre sustenabilitate”, care prezintă exemple de produse de design ecologic, însoțite de poveștile lor și de o evaluare a impactului asupra mediului. Scopul expoziției este de a deschide o dezbatere critică mai amplă cu privire la ceea ce reprezintă, de fapt, sustenabilitatea. Aceasta poate fi vizitată în sala Centrului Ceh până pe 14 octombrie și în timpul evenimentelor din cadrul The Future Lab.

Program:

28.09 / ora 19:00: Science’s eye on sustainability and greenwashing

06.10 / ora 19:00: Sustainable design - sharing inspiring stories

19.10 / ora 19:00: Cities for all, cities for the 21st century

28.10 / ora 19:00: Our food, our future – community event

„Pe 15 septembrie, am inaugurat expoziția ECO?, despre design sustenabil. Ea va fi deschisă timp de o lună, așa că ne-am gândit că este o ocazie ideală pentru a analiza mai pe larg diferitele aspecte ale unui viitor sustenabil și alternativele pe care le avem, fie că este vorba de producție, de consum sau de mediul în care trăim. Proiectul The Future Lab este răspunsul la aceste întrebări, venind cu subiecte de discuție diverse, dar păstrând în continuare accentul pe un viitor sustenabil", spune Robin Ujfalusi, directorul Centrului Ceh. 

Prima discuție, de pe 28 septembrie, este organizată în cadrul Bucharest Science Week. Pornind de la expoziția „ECO? Designul ceh în drum spre sustenabilitate”, în care diverse produse au fost supuse unei evaluări a impactului pe care îl au asupra mediului, discuția „Science’s eye on sustainability and greenwashing” propune o privire mai atentă asupra celor două fenomene din titlu. Uneori „sustenabilitatea” este doar un termen lipsit de acoperire, o tehnică de marketing frauduloasă, denumită uzual „greenwashing”. Tocmai de aceea, creatorii expoziției au apelat la o echipă a Universității de Chimie și Tehnologie din Praga pentru a evalua din punct de vedere științific cât de sustenabile sunt, în realitate, exponatele.



Discuția se va ține cu prof. Vladimír Kočí, leaderul echipei care a efectuat analiza, decan al universității mai sus menționate. Gazda întâlnirii este Corina Negrea, jurnalist de știință la Radio România Cultural, realizatoare a mii de interviuri cu cercetători români şi străini.

Următorul eveniment (6 octombrie), propune o dezbatere despre designul sustenabil, dar și o prezentare a unor branduri și idei de design sustenabil din România și Cehia, cu invitați din ambele țări, printre care Anna Marešová, personalitate de seamă a designului ceh contemporan. Pe 19 octombrie, discuția se mută către orașe și comunități, cu unul dintre cei mai importanți arhitecți și urbaniști din Cehia, Osamu Okamura, care va prezenta conceptul „city for everyone”. Programul se încheie pe 28 octombrie cu un eveniment comunitar despre alimentație sustenbilă și mâncarea viitorului.

Discuțiile se vor desfășura în limba engleză. Primul eveniment Facebook aici.

***

Proiectul Laboratorul Viitorului (The Future Lab) este organizat de Centrul Ceh București, în parteneriat cu Ambasada Republicii Cehe, Romanian Design Week, The Institute, Ototo, Revista Zeppelin, Bucharest Science Festival, Mai bine, Baza, ARCEN, cu sprijinul Budweiser Budvar.