The Institute promovează industriile creative din România, urmărind să contribuie la modernizarea României. The Institute inițiază și organizează evenimente de 19 ani și a construit o comunitate ce reunește antreprenori, profesioniști și publicul industriilor creative din România.

Prin tot ceea ce face,  contribuie la construirea unei infrastructuri puternice pentru dezvoltarea antreprenoriatului creativ în țară, crește și diversifică audiența atelierelor, designerilor, micilor afaceri, agențiilor și manufacturilor, promovează antreprenorii și profesioniștii creativi pe plan național și internațional. 

Pentru idei, recomandări sau noutăți, scrie-ne la office@institute.ro.

Termeni și condiții ale The Institute și politica de confidențialitate a datelor cu caracter personal. 

 
 

Caleido, festival multicultural de arte performative

Articol / 14 Apr 2021 / The Institute
  • Caleido, festival multicultural de arte performative
1/1
Cea de-a patra ediție a festivalului multicultural de arte performative Caleido, anunțată inițial în luna noiembrie a anului trecut și amânată în contextul pandemiei, revine între 21-25 mai. 20 de producții independente de teatru, dans și performance vor fi transmise online, live sau înregistrat, cu acces liber, și vor fi însoțite de o serie de podcasturi și ateliere practice.

Într-un efort de adaptare a scenei artistice independente la contextul pandemic pe care încă îl traversăm, în 2021 festivalul Caleido va prezenta online 20 de producții de teatru, dans și performance, dintre care șapte producții proprii, patru dintre ele în premieră. Temele principale în jurul cărora se coagulează festivalul în acest an - stereotip, feminism, comunitate, istorie recentă - formează un puzzle ale esteticilor, poziționărilor și discursurilor artistice. Împreună, ele încearcă să contureze o imagine a societății actuale, cu miză în a încuraja și stimula dialogul interdisciplinar și interetnic, diversitatea culturală și dezbaterile constructive” - Andreea Novac, director artistic Caleido.

Producțiile Caleido realizate în 2020 și care vor fi prezentate în premieră la cea de-a patra ediție a festivalului sunt: „Domnișoara Iulia” (regia: Andrei și Andreea Grosu) - „despre mersul pe sfoară fără plasă de siguranță”; „Libretto Impostura” (regia: Matei Lucaci-Grünberg) - o comedie tristă, în care membrii trupei își propun să dezbată impostura; „Bildungswoman” (regia: Elena Morar, open call Caleido 2020) - un performance transdisciplinar care aduce împreună generații diferite de femei; „APR [Adorație Performance-ului Radical]” (cu/de: Irina Milan, Paul Dunca/Paula Dunker, Waana Neagu, Raj Alexandru/Ramya, Alex Bălă și Octavian - carte blanche oferit de Caleido 2020) - un tribut adus corpurilor neconforme care prin rezistența dansului au clădit cultura ballroom și scena prezentului.

Acestora li se adaugă alte trei producții Caleido, realizate în 2019: „Aleea stereotipurilor” (coordonatori: Ionuț Oprea, Mădălina Dorobanțu), în interpretarea trupei Playhood, care mixează elemente din poetry-slam, hip-hop și dans contemporan pentru a descrie diferite forme de discriminare născute din stereotipuri, „Magic is a condition that kills people in all kinds of performative hazards” (concept și interpretare: Andreea Novac și István Téglás), care vorbește despre colaborare, provocări artistice sau funcția publicului într-un spectacol, și „Pelicanul” (regia: Florin Liță), o poveste despre iertare și relația disfuncțională mamă-copii.

Cele două spectacolele invitate în festival, selectate în urma open call-ului lansat în vara anului 2020 sunt: „Uitasem” (scenariul și regia: Gabriel Sandu) - un show inspirat din povestea reală a unui puști din Galați care a fost izolat de mama sa într-un garaj și crescut să creadă că este reîncarnarea lui Iisus Hristos - și „Pe ei!” (scenariul și regia: Ionuț Caras) - un spectacol despre mărturiile celor care au reușit să supraviețuiască Experimentului Pitești.

Publicul interesat se va putea înscrie curând la cinci ateliere Caleido, care vor avea loc în Sala Studio, la unteatru:

● „Contemporary Hip-Hop Fusion”, susținut de Răxvan Rotaru - actor, dansator, păpușar - 21 & 23 mai 2021;
● „Your Body is a Battleground”, susținut de Cristina Regina și Paul Dunca/ Paula Dunker - 22 mai 2021;
● Atelier de improvizație cu Matei Lucaci-Grünberg, regizor de film și teatru, scenarist, dramaturg și inițiatorul trupei de teatru Jamais-Vu - 22 & 23 mai;
● „Inteligența corpului în mișcare”, susținut de Cristina Lilienfeld, coregrafă și dansatoare - 22 & 23 mai;
● „Singing Bodies / corp și voce în spațiu” - o inițiativă a performerilor Alexandra Bălășoiu și Denis Bolborea - 26 mai 2021.

Programul CALEIDO este disponibil aici.

Site-ul caleido.ro găzduiește o serie de interviuri realizate de jurnaliștii Andrei Crăciun și Alina Vîlcan, cu realizatorii spectacolelor din program.

Cea de-a patra ediție a festivalului multicultural de arte performative Caleido vorbește despre diversitate culturală și etnică, în dialog și dezbatere constructivă.

Văzut de Radio Guerrilla

Parteneri media: Critic Eyez, Cooperativa Urbană, Filme-carti.ro, IqAds, IQool, Smark, Liternet, Munteanu Recomandă, Observator Cultural, Psychologies, Spotmedia, Suplimentul de Cultură, The Institute, Urban.ro, Zile și Nopți, Ziarul Metropolis.

Caleido este organizat de Fundația Amfiteatru, care face parte din proiectul DIALOG (Diversity in Arts. Learning Opportunities and Growth), finanțat prin Granturile SEE 2014-2021 în cadrul Programului RO-CULTURA.