The Institute promovează industriile creative din România, urmărind să contribuie la modernizarea României. The Institute inițiază și organizează evenimente de 19 ani și a construit o comunitate ce reunește antreprenori, profesioniști și publicul industriilor creative din România.

Prin tot ceea ce face,  contribuie la construirea unei infrastructuri puternice pentru dezvoltarea antreprenoriatului creativ în țară, crește și diversifică audiența atelierelor, designerilor, micilor afaceri, agențiilor și manufacturilor, promovează antreprenorii și profesioniștii creativi pe plan național și internațional. 

Pentru idei, recomandări sau noutăți, scrie-ne la office@institute.ro.

Termeni și condiții ale The Institute și politica de confidențialitate a datelor cu caracter personal. 

 
 

Premieră spectacol japonez: NAMAEGANAI

News / 25 Oct 2015 / INSTITUTE.RO
  • Premieră spectacol japonez: NAMAEGANAI
1/1
Fundația Gabriela Tudor prezintă în premieră excepțională în România NAMAEGANAI (Nu este nici un nume), un spectacol de dans contemporan 100% japonez, realizat de coregraful Zan Yamashita în colaborare cu dansatorul Kim Itoh. Evenimentul are loc miercuri, 28 octombrie, ora 19:30, și este organizat în parteneriat cu Centrul Național al Dansului și prezentat în cadrul showcase-ului artistic româno-japonez Eastern Connection, organizat de Fundație. 
 
Kim Itoh (n. 1964) și Zan Yamashita (n. 1970) fac parte din avangarda scenei de dans contemporan din Japonia. Ambii artiști sînt influențați de așa-numita „a treia generație de butoh” – o dezvoltare a dansului contemporan japonez începînd din 1990, și au lucrat pe plan internațional din 2000. Zan Yamashita este autor al unui număr important de piese experimentale, cu un stil propriu, cunoscut în special pentru modul unic în care lucrează cu textul. 
 
Susținut de prezența performativă intensă a lui Kim Itoh, concentrat pusă în scenă de Yamashita într-o coregrafie plină de precizie, spectacolul NAMAEGANAI (Nu este nici un nume) este un univers de cuvinte și mișcări care confruntă treptat diverse teme problematice din societatea japoneză contemporană. Piesa spune povestea unui dansator care lucrează în același timp ca zugrav și își privește viața cu dezaprobare și nemulțumire. Emanând din microcosmosul problemelor sale personale, spectacolul se deschide pentru a integra un context mai larg și numeroase dispute care invadează astăzi societatea japoneză. 90% din episoadele spectacolului sînt bazate pe evenimente reale. 
 
Între piesele cele mai importante semnate de Zan Yamashita se numără “The Sailors” cu dansatori performând pe o plută in balans sau trilogia formată din piesele “It is written there” - “Invisible man” – “It’s just me coughing”, care explorează relația dintre limbaj și corp, și cu ultimul spectacol premiat cu “Kyoto Art Center Theatre Award” în 2004. Zan Yamashita lucrează deseori cu artiști din discipline diferite într-o abordare care juxtapune tensiunea dintre text și expresia fizică. Spectacolele sale au fost prezentate la Live Arts Bangkok, Kunsten Festival des Arts (Belgia), Festivalul Internaţional de Dans Contemporan şi Performance de la Istanbul, la TBA Festival (Portland). În ultimii ani Zan Yamashita a fost implicat în mai multe proiecte colaborative cu artiști străini, din 2013 participând și la proiectul de colaborare româno-japoneză Eastern Connection în cadrul căruia este prezent în România.
 
Evenimentele platformei de colaborare Eastern Connection la București se desfășoară în perioada 24 octombrie – 13 noiembrie, iar între capetele de afiș se mai numără un eveniment special dedicat personalității coregrafului butoh Kazuo Ohno, cu proiecții de filme prezentate în premieră în România (2 noiembrie), și premiera spectacolului ZMEUL sau ″Ce este dansul contemporan?″ (12-13 noiembrie), semnat de coregraful Cosmin Manolescu, cu participarea lui Zan Yamashita în calitate de performer, o producție rezultată din colaborarea româno-japoneză în cadrul proiectului. Programul detaliat al evenimentelor este disponibil la http://zonadstudio.wordpress.com