The Institute promovează industriile creative din România, urmărind să contribuie la modernizarea României. The Institute inițiază și organizează evenimente de 19 ani și a construit o comunitate ce reunește antreprenori, profesioniști și publicul industriilor creative din România.

Prin tot ceea ce face,  contribuie la construirea unei infrastructuri puternice pentru dezvoltarea antreprenoriatului creativ în țară, crește și diversifică audiența atelierelor, designerilor, micilor afaceri, agențiilor și manufacturilor, promovează antreprenorii și profesioniștii creativi pe plan național și internațional. 

Pentru idei, recomandări sau noutăți, scrie-ne la office@institute.ro.

Termeni și condiții ale The Institute și politica de confidențialitate a datelor cu caracter personal. 

 
 

Spectacolul All in Good Time încheie proiectul de cercetare artistică No Reason To Dance? cu un turneu în Republica Moldova și România

Articol / 04 Sep 2024 / Andra Mihai
  • Spectacolul All in Good Time încheie proiectul de cercetare artistică No Reason To Dance? cu un turneu în Republica Moldova și România
1/1
Asociația Pentru Teatru și Carte (PETEC) și compania Echo Echo Dance Theater din Irlanda de Nord prezintă co-producția internațională All in Good Time, ce a rezultat în urma procesului de cercetare și creație din cadrul proiectului No reason to dance?- poetici ale apropierii și care se va putea vedea în luna septembrie în Chișinău la Teatrul Eugene Ionesco (7 septembrie, ora 19:00), în Iași la Casa Muzeelor (18 septembrie, ora 19:00) și în București la Centrul Național al Dansului (26 septembrie, ora 19:30).

All in Good Time - o lume intimă, caldă, cu straturi multiple - un spectacol de dans ce își caută sursa în sensibilitatea poetică asupra mișcării pe care o împărtășim cu toții.

“Ce-ar fi dacă am privi dansul mai aproape de poezie, decât de artele vizuale sau de teatru?

Fiecare mișcare - deschiderea unei lumi, a unui limbaj cu semnificații proprii?

Fiecare pauză - o așteptare atentă, un spațiu încărcat de sens?

Fiecare spectacol - o lucrare completă, egală cu sine, fără nevoia de a se justifica prin medierea altor arte?

Cum ar fi dacă dansatorii și coregrafii ar lucra eliberați de înrâurirea muzicii și a narațiunilor textuale, înarmați cu încrederea că limbajul lor artistic este sieși suficient, accesibil totodată publicului?”

Acestea sunt perspectivele de la care a pornit explorarea grupului internațional de artiști dansatori din România, Republica Moldova și Irlanda de Nord, în cadrul proiectului No reason to dance? în luna aprilie 2024 la Muzeul Național al Literaturii Române Iași. Prima etapă a cuprins o conferință, un laborator de cercetare artistică și o serie de ateliere deschise specialiștilor, dar și publicului larg iar laboratorul găzduit de Casa „Vasile Pogor” a constituit baza pentru crearea spectacolului All in Good Time, ce a avut premiera în luna iulie 2024 la Echo Echo Dance Theater Company din Irlanda.

No reason to dance? a pornit din dorința de a fructifica colaborările desfășurare de-a lungul a mai multor ani, a cinci artiști din România, Republica Moldova și Irlanda de Nord. Steve Batts este coregraf și dansator cu peste patruzeci de ani de experiență în practica și în teoria dansului și directorul artistic al companiei Echo Echo Dance Theater, din Derry, care a dezvoltat o perspectivă conform căreia dansul are propria integritate artistică, susținută de intenția de a crea propriul sens, fără a fi un limbaj secund muzicii sau narativității literare. Alexandra Soshnicova și Serghey Golovnea sunt un duo din Republica Moldova, care crează, predau și dansează împreună din anul 2000, iar Virginia Negru, alături de Cătălin Diaconu performează, facilitează și organizează ateliere de dans și Contact Improvisation în România și în străinătate. Cei cinci împărtășesc perspective și sensibilități artistice comune, datorită unui îndelungat dialog și schimb de experiență și, în No reason to dance? și-au adus forțele împreună într-un proiect mai mare.

Cercetarea de la baza proiectului a fost fundamentată pe cercetări teoretice îndelungate, care pornesc de la premisa că mișcarea nu este niciodată la întâmplare, sau doar de dragul mișcării, dar că ea nici nu apelează la muzică, text, sau dramaturgie teatrală pentru a-și justifica existența. Spectacolul abordează dansul ca o perspectivă compozițională asupra lumii, o meditație asupra modului în care performerii sunt transformați de acțiunile lor. Așa cum nici pauzele dintre cuvintele unui discurs nu sunt întâmplătoare, artiștii învestesc până și pauzele dintre mișcări cu prezență și sens. În acest demers, încearcă să răspundă la întrebări la granița dintre filosofie și artă, ca de pildă „care este gramatica și sintaxa timpului și spațiului?”.

Creat și performat de: Alexandra Soshnicova, Serghey Golovnea, Catalin Diaconu, Virginia Negru
Compoziție sunet: Colin Norrby
Design lumini: Barry Davis
Concept și coregrafie: Steve Batts

***

Proiectul este o co-producție a Echo Echo Theatre și PETEC, cofinanțat de AFCN.

Parteneri: Muzeul Național al Literaturii Române Iași, Primăria Municipiului Iași, Destination Iași, UNAGE, CNDB.

Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziția Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.