The Institute promovează industriile creative din România, urmărind să contribuie la modernizarea României. The Institute inițiază și organizează evenimente de 19 ani și a construit o comunitate ce reunește antreprenori, profesioniști și publicul industriilor creative din România.

Prin tot ceea ce face,  contribuie la construirea unei infrastructuri puternice pentru dezvoltarea antreprenoriatului creativ în țară, crește și diversifică audiența atelierelor, designerilor, micilor afaceri, agențiilor și manufacturilor, promovează antreprenorii și profesioniștii creativi pe plan național și internațional. 

Pentru idei, recomandări sau noutăți, scrie-ne la office@institute.ro.

Termeni și condiții ale The Institute și politica de confidențialitate a datelor cu caracter personal. 

 
 

RDW Talks

Articol / 08 Mai 2019 / The Institute
  • RDW Talks
1/1
Romanian Design Week, eveniment multidisciplinar dedicat industriilor creative locale, va avea loc în București în perioada 17-26 mai 2019.

Expoziția centrală, găzduită de clădirea BCR din Piaţa Universităţii, va reuni în cinci categorii - Arhitectură, Design de produs, Design Grafic, Fashion și Multidisciplinar - peste 200 dintre cele mai bune proiecte realizate în ultimul an de designeri, graficieni și arhitecți români.

Sub titulatura RDW Talks, Romanian Design Week propune o serie de conferințe și prezentări cu acces gratuit, menite să explice procesele și etapele necesare designului, dar și să demareze o serie de discuții legate de proiectele, instituțiile și actorii care pot contribui la dezvoltarea designului și utilizarea acestuia ca un instrument strategic pentru schimbare.

Formatul RDW Talks este susţinut de MedLife.

Meet the Designer: Vlad Drăgușin, duminică, 19 mai, ora 11:00. Înscrierea gratuită aici. 
Meet the Designer propune o întâlnire relaxată, dar bogată în conținut, cu fondatorul Candylab Toys. Vlad Drăgușin, arhitect și designer stabilit în Brooklyn, a creat o companie din care transpare pasiunea lui pentru mașini clasice, lucrul cu lemnul, design și modernismul american al anilor ‘60.
Vlad va susține în cadrul RDW 2019 o conferință pentru designeri și tineri antreprenori, o poveste fascinantă despre cum a trecut de la arhitectură la design de jucării, despre procesul său de design, de la desen până la modelare 3D și prototipare, despre cum și-a finanțat producția prin câteva campanii de succes pe Kickstarter, despre cum au ajuns mașinile sale la MoMA Design Store și multe altele.
Și bineînțeles, va prezenta o parte dintre minunatele sale mașini din lemn!



Culori și materiale pentru accentuarea experienței senzoriale: Mélanie Bernard, duminică, 19 mai, ora 15:00. Înscrierea gratuită aici.
Cum să folosim culorile și materialele pentru a accentua percepția utilizatorului? Vă invităm să descoperim împreună cum să ne jucăm cu materialele și culorile ca instrumente potrivite cu cerințele senzoriale și funcționale ale utilizatorilor într-un mediu divers, ghidați de Mélanie Bernard, ex-integrated designer al companiei franceze Dickson Constant.
Mélanie Bernard a absolvit secția de Design Textil a Universității de Artă Aplicată Duperré din Paris și, din 2011, a lucrat ca Designer și Design Manager pentru mai multe companii internaționale. Are o experiență de peste 15 ani în designul interior, timp în care a dezvoltat concepte de design pentru diferite game de produse. Anul acesta a pus bazele propriei agenții de design, Holistic Design, cu sediul în Lille, cu scopul de a ajuta companiile să integreze designul pentru a-și stimula dezvoltarea. Mélanie Bernard este și profesor de Design Management.



Cum poate designul să transforme un întreg teritoriu?: Lille Métropole 2020, Capitală Mondială a Designului - Denis Tersen, duminică, 19 mai, 16:00. Înscrierea gratuită aici.
Denis Tersen prezintă în cadrul Romanian Design Week proiectul Lille Métropole 2020, World Design Capital, și subliniază importanța designului ca instrument pentru schimbare. El va detalia cum acest titlu acordat orașului Lille a devenit o reală oportunitate pentru ca zona să se reinventeze prin design. Dar şi ce rol a avut încurajarea tuturor actorilor participanți în acest proces să aibă o abordare creativă și orientată spre design.
Denis Tersen este actualul CEO al Comitetului de Organizare al Lille Métropole 2020, Capitală Mondială a Designului. Fost înalt funcționar public, s-a ocupat pe rând de Relații Internaționale, Comerț Exterior, Industrie și Dezvoltare Digitală pentru guvernul francez.



Educație în design @MOME Budapesta: Universitatea de Arte MOME din Budapesta și Institutul Balassi – Institutul Maghiar din București, marți, 21 mai, 11:00. Înscrierea gratuită aici.
Lenkei Balázs (profesor la Catedra de design de obiect a Departamentului de Design, designer), Kele Ildikó (profesor la Catedra de textile a Departamentului de Design, designer KELE Clothing) şi Szabó Dóra (profesor la Catedra de textile a Departamentului de Design, designer de textile), de la prestigioasa Universitate de Arte și Design Moholy-Nagy din Budapesta, vor discuta despre educația de design și despre cele mai recente trenduri din domeniu.



TypeThursdayBUC, joi, 23 mai, 18:30. Înscrierea gratuită aici. 
Prima ediție TypeThursday din România, o întâlnire lunară de trei ore de distracție fantastică dedicată designerilor pasionați de litere, va avea loc în cadrul Romanian Design Week. TypeThursday este un eveniment global care a luat naștere în New York în august 2015, iar apoi s-a răspândit în alte 8 orașe din lume. Evenimentul aduce la un loc oameni din comunitatea de design şi încurajează prezentările şi dezbaterile pe proiecte care au ca subiect principal typography-ul.



Fă ceea ce iubești, iubește ceea ce faci: Marcel Klamer, un proiect Design 50 al Departamentului de Design – Universitatea de Arte București, sâmbătă, 25 mai, 11:00. Înscrierea gratuită aici. 
Universitatea de Arte București propune o conferință despre pasiunea pentru design vizibilă în obiectele semnate de designerul de produs Marcel Klamer. Obiectele pe care le va prezenta publicului sunt o mărturie vie a dăruirii cu care acesta creează.
Marcel Klamer este unul dintre cei mai apreciați designeri români.
Departamentul de Design al UNArte București este prima formă de învățământ superior înființată în România dedicată designului. Pe lângă cel de design de obiect, departamentul pregătește designeri în alte 2 specializări - design grafic şi design interior .
Departamentul de Design sărbătorește anul acesta 50 de ani de la înființare.



Crafting Futures: British Council, sâmbătă, 25 mai, 13:00. Înscrierea gratuită aici. 
Crafting Futures este o iniţiativă British Council de a sprijini viitorul meşteşugurilor din jurul globului. Ca un prim pas spre implementarea programului în România, British Council îi invită pe cei interesați de viitorul meșteșugului la o prezentare a proiectului, urmată de o masă rotundă a profesioniştilor în jurul contextului local și al modului în care acesta poate fi sprijinit.

Vorbitori:
KENDALL ROBBINS (Programme Manager British Council Architecture Design Fashion)
Kendall programează, curatoriază, produce și comisionează evenimente și expoziții de arhitectură, design și fashion, la care se adaugă rolul de advisor pentru lucrările de fashion internaționale ale British Council. Programele sale se concentrează în prezent pe viitorul fashionului, meşteşuguri și patrimoniu cultural, economii fashion în dezvoltare și educația în fashion design. Kendall a conceput programe precum Crafting Futures, Fashion DNA, Common Thread și Graduate Fashion Week International Residency Award.



MARLENE STANCIU
Marlene este un antropolog specializat în politici culturale (MA City University London, 2008), ce s-a concentrat în munca sa pe arhivarea memoriei prin colectarea şi expunerea de asocieri afective în proiecte menite să transfere înţelepciune arhaică şi har în cultura contemporană. Marlene este fondatoarea și, alături de Alex Herberth, managerul KraftMade, un studio de design românesc înființat în 2013, cu accent pe lemn, textile şi patrimoniu. 

ECAP RO2019: Politicile arhitecturale – Toată lumea este invitată!: Ordinul Arhitecților din România, sâmbătă, 25 mai, 15:00. Înscrierea gratuită aici. 
Următoarea Conferință Europeană pentru Politicile Arhitecturale (ECAP RO2019) are loc la București în perioada 12-13 iunie 2019, iar acest eveniment își propune să fie un preview al conferinței europene, la care se vor prezenta exemple de bune practici și se va discuta despre cum acestea ne pot inspira pentru a realiza propria noastră politică națională de arhitectură.



Printare 3D la scară mare: Mădălin Gheorghe, duminică, 26 mai, 11:00. Înscrierea gratuită aici.
Cele mai recente progrese în imprimarea 3D deschid noi posibilități pentru designeri și producători. Creșterea vitezei și a scării de imprimare, precum și reducerea costurilor au dat naștere unei noi generații de designeri și producători. Despre cele mai recente progrese în această tehnologie, precum și despre provocările proiectării pentru imprimarea 3D, va povesti designerul Mădălin Gheorghe.



Conferinţa B:MAD / BUCUREȘTIUL ART DECO – VARIAȚIUNI STILISTICE: conf. dr. arh. Mihaela Criticos, duminică, 26 mai, 13:00. Înscrierea gratuită aici.
Identitatea arhitecturală a Capitalei este marcată vizibil de amprenta modernismului Art Deco, într-o paletă stilistică de o uimitoare varietate.
Conferinţa va trece în revistă multiplele ipostaze în care se manifestă Art Deco-ul bucureștean, de la eclectismul târziu al începuturilor la stilul pachebot și la interferențele cu Stilul Internațional sau cu clasicismul modern.



Toate conferinţele vor fi susţinute în clădirea BCR din Piaţa Universităţii. Programul complet al evenimentului în curând pe romaniandesignweek.ro.