The Institute promovează industriile creative din România, urmărind să contribuie la modernizarea României. The Institute inițiază și organizează evenimente de 19 ani și a construit o comunitate ce reunește antreprenori, profesioniști și publicul industriilor creative din România.

Prin tot ceea ce face,  contribuie la construirea unei infrastructuri puternice pentru dezvoltarea antreprenoriatului creativ în țară, crește și diversifică audiența atelierelor, designerilor, micilor afaceri, agențiilor și manufacturilor, promovează antreprenorii și profesioniștii creativi pe plan național și internațional. 

Pentru idei, recomandări sau noutăți, scrie-ne la office@institute.ro.

Termeni și condiții ale The Institute și politica de confidențialitate a datelor cu caracter personal. 

 
 

Muzeul Național de Artă al României și The Institute lansează concursul de idei „MNAR Inspiră”

Articol / 12 Feb 2020 / The Institute
  • Muzeul Național de Artă al României și The Institute lansează concursul de idei „MNAR Inspiră”@MNaR
1/1
Update: În urma amânării ediției de anul acesta a Romanian Design Week, câștigătorii concursului MNAR Inspiră vor fi anunțați la data de 24 aprilie 2020.

Muzeul Național de Artă al României și The Institute lansează, în contextul Romanian Design Week, concursul de idei „MNAR Inspiră”, cu scopul de a aduce o nouă perspectivă asupra modalităţilor de valorizare a patrimoniului muzeal prin design contemporan.

Concursul invită designeri, graficieni, ilustratori, arhitecți și artiști de pe tot teritoriul țării să creeze obiecte de design care respectă funcționalitatea și calitățile unor suveniruri, obiecte versatile inspirate din operele de artă din patrimoniul MNAR, fie că au în centru artele decorative sau artele plastice. Acestea pot fi ustensile, accesorii fashion, produse tableware, produse de papetărie și design grafic, țesături, textile ori mici decorațiuni.

Pentru a se familiariza cu patrimoniul cultural deținut de Muzeul Național de Artă al României, organizatorii oferă participanților posibilitatea de a beneficia de acces gratuit în galeriile muzeului și tururi ghidate, pe baza unei înscrieri în prealabil la adresa de email comunicare@art.museum.ro.

Proiectele pot fi înscrise gratuit până la data de 9 martie 2020 prin completarea acestui formular. Aplicanții pot înscrie până la cinci proiecte, singura condiție fiind completarea formularului pentru fiecare propunere în parte. Vor fi alese maximum cinci proiecte câștigătoare, care vor fi anunțate după data de 25 martie 2020.

Proiectele câștigătoare vor fi alese de un juriu format din Monica Enache - Șef Secție Artă Românească Modernă, MNAR; Raluca Velisar - Șef Secție Artă Grafică, MNAR; Ana-Maria Predoiu - Șef Secție Educație, Comunicare, Proiecte Culturale, MNAR; Judit Balint - Conservator, Galeria de Artă Europeană, MNAR; Andrei Borțun - CEO The Institute și Ruxandra Sacaliș – designer.

În notarea proiectelor se vor lua în considerare autenticitatea, funcționalitatea, fezabilitatea, versatilitatea și ergonomia designului produselor propuse, precum și posibilitatea de producție în serie mare, alături de respectarea briefului realizat în raport cu istoria şi peisajul cultural promovat de Muzeul Național de Artă al României.

Proiectele câștigătoare vor beneficia de producția obiectelor prototip și expunerea lor în cadrul expoziției CHANGE, parte din Romanian Design Week 2020, precum şi în contextul altor evenimente organizate de Muzeul Naţional de Artă al României şi de ceilalţi parteneri ai proiectului. După finalizarea concursului, pentru propunerile câștigătoare, va fi discutată colaborarea pentru producția în serie și comercializarea produselor la standurile cu vânzare ale MNAR.

Proiectele declarate câștigătoare vor reprezenta un prim pas în repoziţionarea muzeului ca spaţiu memorial contemporan în peisajul cultural bucureştean şi naţional.

Regulamentul complet al concursului poate fi consultat aici.

Un proiect al The Institute, Romanian Design Week s-a impus în cele şapte ediții de până acum ca fiind cel mai important festival multidisciplinar din România - o radiografie a stadiului actual de dezvoltare a designului și a industriilor creative locale: arhitectură, urbanism, design de interior, design grafic, ilustrație, design vestimentar, design de obiect sau a altor inițiative sau proiecte care folosesc creativitatea ca principală resursă de dezvoltare. În fiecare an, Romanian Design Week trasează o hartă a evenimentelor și spațiilor ce promovează designul.

Începând cu ediția din 2020, RDW propune o nouă arhitectură de festival și va aborda anual o temă diferită în jurul căreia se va contura întregul eveniment.

Ediția de anul acesta a Romanian Design Week va avea loc în perioada 15-24 mai. Tema festivalului va fi explorată printr-o expoziție dedicată, CHANGE - design exhibition for a shifting world, găzduită de Muzeul Naţional de Artă al României din București.