The Institute promovează industriile creative din România, urmărind să contribuie la modernizarea României. The Institute inițiază și organizează evenimente de 19 ani și a construit o comunitate ce reunește antreprenori, profesioniști și publicul industriilor creative din România.

Prin tot ceea ce face,  contribuie la construirea unei infrastructuri puternice pentru dezvoltarea antreprenoriatului creativ în țară, crește și diversifică audiența atelierelor, designerilor, micilor afaceri, agențiilor și manufacturilor, promovează antreprenorii și profesioniștii creativi pe plan național și internațional. 

Pentru idei, recomandări sau noutăți, scrie-ne la office@institute.ro.

Termeni și condiții ale The Institute și politica de confidențialitate a datelor cu caracter personal. 

 
 

Romanian Design Week 2019 prezintă peste 200 de proiecte de design și arhitectură

Articol / 22 Apr 2019 / The Institute
  • Romanian Design Week 2019 prezintă peste 200 de proiecte de design și arhitectură
  • Romanian Design Week 2019 prezintă peste 200 de proiecte de design și arhitectură
  • Romanian Design Week 2019 prezintă peste 200 de proiecte de design și arhitectură Adrian Mihaiu
  • Romanian Design Week 2019 prezintă peste 200 de proiecte de design și arhitectură
  • Romanian Design Week 2019 prezintă peste 200 de proiecte de design și arhitectură
1/5
Romanian Design Week, eveniment multidisciplinar dedicat industriilor creative locale, ajuns deja la cea de-a șaptea ediție, va avea loc în București în perioada 17-26 mai 2019.

Din dorința de a aduce în prim plan comunitățile creative ale orașului, anul acesta festivalul propune publicului trei circuite care integrează peste 30 de entități din comunitățile și hub-urile creative Industria Bumbacului, Creative Tribe și ÎnCotroceni.

La acestea se adaugă expoziția centrală, care prezintă unele dintre cele mai bune proiecte realizate în ultimul an de designeri, graficieni și arhitecți români, o serie de expoziții capsulă semnate de creativi și organizații locale, dar și din Moldova sau Franța, un concept store dedicat designului românesc, dar și cea de-a doua ediție RDW Awards, premiile care încurajeză excelența în industriile creative și promovează designerii români.

Fiecare dintre clusterele creative care se vor activa la Romanian Design Week 2019 va avea o zi dedicată în programul festivalului: Industria Bumbacului - 21 mai, Creative Tribe - 22 mai și ÎnCotroceni - 25 & 26 mai.

Industria Bumbacului – Bucharest Creative Cluster, spațiu industrial situat pe Splaiul Unirii 160, găzduiește cel mai mare makerspace din România, Nod makerspace - spațiu de co-working, makerspace, ateliere de lemn & metal, studio-uri private și spații de întâlniri și evenimente, alături de proiectul său de suflet, MATER – prima și singura bibliotecă de materiale din Europa de Sud Est, dar și o serie de business-uri creative, precum La Firul Ierbii – spațiu dedicat activării comunitare, Recul – teatru și școală de impro, Protohub – primul makerspace de ceramică 3D din România și Deschis Gastrobar care își propune să unească sub cerul liber comunitatea de oameni activi-creativi. Cu toții își așteaptă vizitatorii în cadrul Romanian Design Week 2019 cu insight-uri despre design, artele spectacolului, arhitectură și multe altele, în cadrul seriei de evenimente special gândite cu această ocazie. Pe lângă talk-uri și workshop-uri, la Industria Bumbacului vor putea fi văzute două noi spații creative care se deschid începând cu luna mai.

Creative Tribe este o comunitate de business-uri creative care își desfășoară activitatea în același spațiu din incinta ISAF (Calea Giulești 14). Cu toții invită publicul RDW să participe la o serie de evenimente individuale, dar și la expoziția comună dezvoltată în spațiul de la parter – un exercițiu multidisciplinar care vorbește despre specificul comunității lor. Peste 15 entități își vor desfășura forțele, atingând domenii precum: foto-video, fashion design, pictură, sculptură, producție de film, curatoriat de artă, muzică, design de obiect, smart food & cooking. Creative Tribe propune o explorare a celor șase etaje ale clădirii, traseu care include workshop-uri, lansarea oficială a unei școli creative cu un concept nou în România, un party pe terasă și multe altele semnate de: Bianca Popp, Halucinarium Triaj Creativ, Atribut, CROM14, Oltin Dogaru Studio, FatFox Animation, Atelier Teli Iacșa, Smallet, ERSA Atelier & more.

ÎnCotroceni, una dintre cele mai închegate comunități ale orașului, se activează în ultimul weekend din festival cu o nouă ediție a Bazar de Cotroceni. Similar cu Portobello din Londra, Bazar de Cotroceni aduce împreună în două zile micile afaceri locale și curțile & grădinile locuitorilor, care se deschid într-un eveniment comunitar de tip “open doors”. Anul acesta, tema acțiunii este reciclarea, iar pe lângă yard sale-ul organizat, mai multe business-uri vor dezvolta propriile activități.

Expoziția centrală Romanian Design Week, cel mai mare eveniment multidisciplinar din România, va reuni în cinci categorii - Arhitectură, Design de produs, Design Grafic, Fashion și Multidisciplinar - peste 200 dintre cele mai bune proiecte realizate în ultimul an de designeri, graficieni și arhitecți români.

Expoziția va fi amenajată în clădirea BCR din Piața Universității, monument istoric, construită în anul 1906 conform viziunii arhitectului Oscar Maugsch.

Același spaţiu va găzdui și o serie de expoziții capsulă semnate de: Lille Metropole 2020 - World Design Capital, parte din programul Sezonului România-Franța; Universitatea de Arte București și Marcel Klammer; Asociația Igloo – Habitat și Arhitectură; Universitatea de Vest din Timişoara - Facultatea de Arte şi Design; Zeppelin; Designforkidz; Miloš Jovanović; Moldovan Design Week; Smart Design Challenge precum și expoziții, instalații sau branded content realizat în parteneriat cu IKEA, Absolut, Cemacon, MedLife sau Illy.

Traseului expozițional propus de ediția 2019 a RDW i se vor adăuga conferințe susținute de: Mélanie Bernard, Denis Tersen (Lille Métropole 2020, World Design Capital), Vlad Drăgușin (Candylab Toys), Marcel Klammer, MOME Design School Budapesta, Ordinul Arhitecților din România, British Council România, precum și prima ediție TypeThursday din țara noastră.

Arhitectura expoziției centrale este semnată și anul acesta de Attila KIM Architects.

Concept store-ul Romanian Design Week, dezvoltat în parteneriat cu George, primul banking inteligent, va fi deschis tuturor vizitatorilor pe parcursul celor 10 zile de festival și va prezenta o selecție de produse de design curatoriate, de la obiecte de mic mobilier, decorațiuni și cărți până la papetărie, accesorii sau bijuterii.

RDW Awards, format susținut de glo, premiază proiectele din cadrul expoziției centrale care se remarcă printr-o abordarea inedită, din dorința de a celebra ce are designul românesc mai bun de oferit în 2019. Câștigătorii trofeelor vor fi aleși de boardul creativ RDW 2019. Evenimentul va avea loc la Teatrul Odeon și va fi prezentat de Mihai Gurei, membru al boardului creativ RDW încă de la prima ediție.

Romanian Design Week susține și amplifică și în 2019 discursul industriilor creative locale, subliniind contribuția majoră pe care comunitățile creative o au la transformarea capitalei într-un oraș cu adevărat modern și european.

Mai multe detalii despre programul RDW 2019 vor fi afișate în curând pe romaniandesignweek.ro.

__________________________________________________________________________

Parteneri RDW 2019:
Un proiect: The Institute
Prezentat de: George, primul banking inteligent
Susținut de: glo
Parteneri: ABSOLUT, CEMACON, illy, IKEA, MedLife, Renault România
Un proiect co-finanțat de: AFCN
Co-producători: Primăria Municipiului București prin Centrul Cultural Expo Arte, Institutul Cultural Român

Parteneri media strategici: Promenada Mall, Rock FM, Radio Romania Cultural, TVR
Parteneri media: Arhitext, BigSEE, Compania Națională Aeroporturi București, Designist, DesignWanted, Dezeen, feeder.ro, Glamour, Icon Design Italia, Igloo, IQads, Inspirationist, Modernism, Molecule F, Revista Arhitectura, RFI Romania, Șapte seri, thesignspeaking, V Fair, TPS ENGAGE, Zeppelin, Zile și Nopți.

Creație: Gavrilă și Asociații
Furnizori oficiali: 360Revolution, Hotel InterContinental, kaustik, ove.ro
Partener de monitorizare: mediaTRUST România
__________________________________________________________________________

Romanian Design Week s-a impus în cele șase ediții de până acum ca fiind cel mai important festival multidisciplinar din România - o radiografie a stadiului actual de dezvoltare a designului și a industriilor creative locale: arhitectură, urbanism, design de interior, design grafic, ilustrație, design vestimentar, design de obiect sau a altor inițiative sau proiecte care folosesc creativitatea ca principală resursă de dezvoltare.

Un proiect al The Institute, Romanian Design Week este un festival anual care promovează designul românesc contemporan drept instrument ce poate contribui la progresul social, economic și cultural. Este primul proiect dedicat în întregime designului, care se adresează atât publicului, cât și profesioniștilor. În fiecare an, Romanian Design Week trasează o hartă a evenimentelor și spațiilor ce promovează designul.

George, primul banking inteligent© este o inovație BCR, un ecosistem digital financiar, cu cont curent și card dedicat, pe care poți să-l obții exclusiv online în doar 10 minute. Oricine îl poate avea pe George de la distanță, de pe telefon, tabletă sau laptop. În inima primului banking inteligent© din România se află cea mai populară platformă de digital banking din Europa, care are deja peste 4 milioane de utilizatori în Europa. Platforma a fost dezvoltată în baza mai multor cercetări avansate digitale, fiind creată de echipe de IT, design, psihologi și sociologi comportamentali. Ca urmare a implicării oamenilor simpli în toate etapele proiectului, George are un nivel excepțional de personalizare: toată lumea își poate crea propria versiune, adaptată la specificul nevoilor sale bancare.

Proiect cultural co-finanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional. Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.

Franța - țară invitată la Romanian Design Week este o manifestare organizată în cadrul Sezonului România – Franța 2019.